Як змінюється стан довкілля у Дніпрі: висновки експертів

Як змінюється стан довкілля у Дніпрі: висновки експертів

У Дніпрі протягом останніх декількох років реалізується низка заходів, які сприяють покращенню екологічної ситуації в місті.

У Дніпрі протягом останніх декількох років реалізується низка заходів, які сприяють покращенню екологічної ситуації в місті. Про це під час прес-конференції повідомила заступник начальника управління охорони навколишнього середовища – начальник відділу природоохоронних заходів департаменту екологічної політики Дніпровської міської ради Ольга Білашенко.

«У міській раді Дніпра створено департамент екологічної політики, який з 2017 року виконує свої завдання у рамках комплексної програми екологічної безпеки та впровадження сталого низьковуглецевого розвитку до 2020 року. У її рамках реалізуються заходи щодо охорони та раціонального використання водних ресурсів, землі, охорони повітря, інформування та проведення роз’яснювальної роботи з населенням і підприємствами. Зокрема, це організація масових прибирань, толок, акцій з озеленення міста, розповсюдження інформаційних листівок про шкоду від спалювання листя, організація просвітницьких заходів щодо екологічного способу життя», – пояснила Ольга Білашенко.

Також вона додала, що цього року при департаменті створено науково-технічну раду, до складу якої увійшли науковці, провідні експерти екологічної галузі та громадські активісти.

«Щодо роботи департаменту, то, на мій погляд, показовим є проект з вирішення питання щодо амброзії. Для цього задіяли всі можливі заходи: від організаційних до механічних. Також у місті простежується низка зрушень щодо покращення екологічного стану. Це поступове розвантаження міста від великої кількості автотранспорту, який є одним зі значних забруднювачів довкілля. Будується об’їзна дорога, метро, у перспективі – відмова від маршруток. Це вид транспорту, що відмирає, у Європі такого вже давно немає, а розвиток великогабаритного громадського транспорту – це саме європейський підхід», – зазначила завідувачка кафедри гігієни Державного закладу «Дніпропетровська медична академія МОЗ України», професор, лауреат Державної премії України Елеонора Білецька.


За словами Ольги Білашенко, у місті ведеться активна робота з підприємствами. Їм відправляють листи з проханням надати інформацію щодо природоохоронних заходів, яких вони вживають. Департамент уже отримав деякі відповіді.

«Наразі дуже важливим кроком є проведення такої інвентаризації підприємств, узагальнення інформації про їхню діяльність, систематизація даних. Усе це робиться для того, щоб розуміти реальний екологічний стан нашої території, визначити найбільш забруднені місця та зосередити роботу саме в цих напрямах. Також позитивним є зворотний зв'язок і позиція молоді, яка завдяки діям екологічного департаменту бере активну участь у масових заходах, покликаних покращити екологічну ситуацію в місті. Я вважаю, що основу закладено і вона дасть свої результати», – підсумував завідувач кафедри екології і технологій захисту навколишнього середовища Національного технічного університету «Дніпровська політехніка», професор Артем Павличенко.