У Дніпрі оновлюють альтанки у дитсадках

У Дніпрі оновлюють альтанки у дитсадках

У Дніпрі проблема оновлення альтанок у дитячих садках дуже актуальна, оскільки багато з них – ще з радянських часів. Та за останні два роки коштом міського бюджету провели їх масштабний ремонт. Так, торік в 11 дитячих закладах зробили нові ігрові зони. Вони включають не тільки альтанки, а й різноманітні гірки, пісочниці, комплекси із сучасних якісних матеріалів.

«У 2018-му на це було витрачено понад 3 мільйони гривень. Цьогоріч на оновлення ігрових альтанок у 16 дошкільних установах було потрібно більш ніж 6,5 мільйонів гривень», – розповів виконувач обов'язків начальника відділу технічного нагляду департаменту гуманітарної політики Дніпровської міської ради Олександр Аджимян.

У Дніпрі оновлюють альтанки у дитсадках

Так, за вересень замість старої небезпечної альтанки у міському дитячому садку № 308 спорудили абсолютно нову. Стеля, стіни і підлога у ній з міцного дерева, всередині – маленький столик і зручні лавки.

«Одну з шести старих альтанок довелося знести, оскільки вона була небезпечна для дітей. На її місці з якісних сучасних матеріалів побудували нову ігрову зону за принципом, наближеним до фінського формату облаштування дитячих майданчиків. Ніякого пластику, тільки металевий каркас і натуральне дерево. Безумовно, за такими матеріалами потрібен догляд, але ми до цього готові», – розповів Олександр Аджимян.

Альтанку у дитсадочку № 308 спорудили ще у 1976-му. Тож зі старою бесідкою виникало багато проблем, які загрожували безпеці дітей: то дах продірявиться, то дошки на підлозі прогниють від вологості. Батьки намагалися власними силами усе латати, але три роки тому на дах впала величезна верба і частковий ремонт уже б не допоміг.

У Дніпрі оновлюють альтанки у дитсадках

Процес установлення нових альтанок у дитячих садках нешвидкий. Аби списати і знести стару, спочатку треба отримати відповідне рішення міської ради. Як пояснив Олександр Аджимян, щоб відійти від бюрократичної тяганини і відремонтувати якомога більше бесідок, наступного року їх здебільшого ремонтуватимуть, аніж зноситимуть.

«Безумовно, у будь-якому разі буде заміна покриття, старі стіни укриємо новими сучасними матеріалами з ігровими елементами. Але навіть такий ґрунтовний ремонт обійдеться дешевше, аніж зносити старе і будувати на цьому місці нове», – зазначив Олександр Аджимян.