У Дніпрі встановлюють дощоприймачі за унікальною технологією

У Дніпрі встановлюють дощоприймачі за унікальною технологією

Дизайн та макет нових антивандальних дощоприймачів був розроблений у Дніпрі

Нещодавно у Дніпрі розпочалися роботи з ремонту дощоприймачів. Вони встановлюються за новою унікальною технологією, котра в Україні використовується тільки у Дніпрі. Встановлені сьогодні на вулиці Яснополянській решітки вже радують пішоходів, велосипедистів та водіїв транспортних засобів.

Дизайн та макет нових антивандальних дощоприймачів був розроблений у Дніпрі за ідеєю заступника міського голови Михайла Лисенка. Під час ділової поїздки до Німеччини він побачив схожий та привіз з собою декілька зразків.

Михайло Лисенко запросив на нараду представників велосипедної спільноти міста та презентував проектні моделі решіток. Вони оцінили нові решітки, а також висловили впевненість, що відтепер колеса не будуть застрягати у них, а це дозволить уникнути небезпечних ситуацій.

Після цього рішенням Виконкому було затверджено макет та технічні характеристики решіток зливової каналізації, які будуть використовувати на вулицях міста. КП "Гідроспоруди" провели тендер, переможець якого і розпочав виробництво. На магістральних вулицях міста встановлюються дощоприймачі, що витримують навантаження у 40 тонн, на проїзних вулицях - 25 тонн.

Роботи за новою технологією мають декілька відмінностей. Якщо раніше просто міняли саму решітку, то тепер комунальники виконують роботи з відновленням колодязя.

“Це відбувається за допомогою дерев’яної опалубки. Після цього колодязь заливають бетоном і встановлюють новий тип дощоприймача. Вони мають обичайку, що складається з бетону та чавуну, тому під час бетонування колодязя дощоприймачі вмонолічуються у сам колодязь та стають з ним одним цілим. Після чого встановлюється решітка, що має два замка з нержавіючої сталі, що перешкоджає спробам зняти чи вкрасти її”, - сказав Андрій Чернецький, бригадир підрядної організації.

Також нові дощоприймачі мають червоні поліуретанові демпіровані проставки, які запобігають вібрації під час наїзду на решітку. Вони мають жорсткість втричі більшу, ніж вимагається ДБН.

“Наразі у місті встановленні решітки дощоприймачів 90 різних розмірів та форм. Цього року ми розпочали поступовий перехід на єдиний тип решіток. Це значно спростить їх обслуговування”, - розповів Михайло Ступак, заступник директора КП "Гідроспоруди".

Загалом у цьому році заплановане встановлення 1500 таких дощоприймачів, наразі вже встановлено 500.