Це вже востаннє: коли в Україні переводять годинники на зимовий час 2024 року

Цьогорічне переведення годинників на зимовий час може стати останнім для українців. Кореспондент «Наше місто» розповість, коли саме і куди потрібно буде перевести годинник, а також чи буде ця зміна часу останньою для мешканців України.

Коли саме та куди потрібно буде перевести стрілки годинників

В Україні практика переведення годинників на зимовий та літній час бере свій початок ще з радянських часів, з 1981 року. Тоді цю ініціативу впровадили з метою оптимізації споживання електроенергії. Після здобуття Україною незалежності, порядок переведення годинників було закріплено на законодавчому рівні.

Відповідно до постанови Кабінету міністрів України від 13 травня 1996 року, щорічно в останню неділю березня годинники переводили на годину вперед, а в останню неділю жовтня – на годину назад.

Таким чином, цього року, 27 жовтня о 4 годині ранку, українці востаннє переведуть годинники на зимовий час, адже Верховна Рада ухвалила рішення скасувати цю практику.

Чи буде цей перехід на зимовий час останнім

У липні 2024 року Верховна Рада прийняла рішення про відмову від сезонного переведення годинників в Україні. Це означає, що після підписання цього документа президентом, на всій території держави буде діяти єдиний київський час, який відповідає другому часовому поясу UTC+2.

Таким чином, більше не буде переходу на літній та зимовий час.