Естонія, Латвія та Литва підтримали український протест проти головування рф у Радбезі ООН

Естонія, Латвія та Литва спільною заявою підтримали заклик України проти російського головування в Раді Безпеки ООН, яке почалося 1 квітня.

Про це на засіданні Ради безпеки 31 березня заявив постійний представник Естонії при ООН Рейн Таммсаар.

У ході свого виступу Таммсаар зазначив, що країна, якою керує воєнний злочинець, переслідуваний Міжнародним кримінальним судом, не може головувати в органі, що відповідає за мир і безпеку у світі.

"Хіба це не красномовно, що завтра, у річницю різанини в Бучі, Росія обійме посаду головуючого в Раді Безпеки? Це ганебно, принизливо і небезпечно для довіри до цього органу та його ефективного функціонування", – підкреслив постійний представник Естонії при ООН.

Естонський дипломат додав, що країна, яка веде агресивну війну проти свого сусіда, здійснює найжахливіші звірства, загрожує світові ядерною зброєю і чий лідер є воєнним злочинцем, щодо якого МКС видав ордер на арешт, не може керувати Радою Безпеки.

"Відповідальні члени цього органу повинні протистояти спробам Росії перетворити головне місце проведення міжнародної дипломатії в посміховисько і платформу дезінформації", – підкреслив він.

Головування в Радбезі ООН змінюється за ротаційним принципом кожного місяця. Кожна наступна країна обирається в порядку англійського алфавіту серед чинного складу органу.

За матеріалами "Європейської правди".