На Запорізькій АЕС вагнерівці катують персонал, погрожують бросити у реактор та залишити без зубів

На Запорізькій АЕС окупанти вдаються до тортур українського персоналу. Про це повідомила Східна правозахисна група, передає Gorsovet.

У підземних бункерах ЗАЕС влаштовано справжню катівню, яку контролює угрупування Вагнера. Катівню цинічно називають "Енергетик". Вона також виконує функції фільтраційного табору.

Єдина умова, щоб людина могла вийти звідти - це викуп, тобто гроші і то не для всіх, для проукраїнських активістів та волонтерів викуп не працює. Є людина, яка змогла вибратися звідти, її звуть Павло (ім'я змінено, людина перебуває на підконтрольній території України). Павло місцевий житель і у минулому працівник ЗАЕС, - йдеться у повідомленні правозахисників.

За словами Павла, окупанти затримують проукраїнськи налаштоване населення цілими сім'ями, ФСБ дозволяє окупантам будь-які форми тортур. Найбільш жорстокими є сирійці та кадировці.

Ще одним елементом тортур є постійні погрози "кинути в реактор", "влаштувати радіоактивний душ", "назавжди зробити лисими та без зубів", - йжеться у повідомленні.

Правозахисники припускають, що російські загарбники не пустять місію МАГАТЕ до всіх приміщень на Запорізькій АЕС.

Ми вважаємо, що комісія МАГАТЕ має провести моніторинг усієї ЗАЕС і також взяти із собою представників МКЧХ та представників Верховного комісара ООН з прав людини, щоб припинити тортури та жорстоке поводження над полоненими в'язниці "Енергетик", - додають у правозахисній групі.

Нагадаємо, опубліковані супутникові фото Запорізької АЕС. На них видно дим над небезпечними золовідвалами.