Окупанти планують вкрасти Запорізьку АЕС. Після підключення її до російської енергосистеми повернення буде неможливе

Окупанти намагаються попросту вкрасти Запорізьку АЕС, відірвавши її від українськоїдо енергосистеми, щоб підключити до російської. Про це повідомив президент Енергоатому Петро Котін в ефірі національного телемарафону, передає Gorsovet.

Персонал Росатома передав на станцію спеціальну програму з перепідключення ЗАЕС до Криму. Передумовою цієї програми є пошкодження ліній зв'язку ЗАЕС із енергосистемою України.

Щоб переключити ЗАЕС на Крим, їй потрібно вимкнути весь південь України: окуповані частини Херсонської та Запорізької областей. Це написано у програмі. Після цього вони починають знову заживлювати області від підстанції в Джанкої, поступово доходями до Каховської, а потім заживлять ЗАЕС. Після чого її вже неможливо буде підключити до української енергосистеми, вона залишиться на російській частоті. Це їхній план, і вони почали його реалізувати, - розповів президент Енергоатому.

Нагадаємо, в Енергоатомі описали можливі сценарії наслідків аварії на Запорізькій АЕС. Також експерт пояснив, що загрожує Україні через дії окупантів на Запорізькій АЕС.