Повний провал: як пройшов курортний сезон у реаліях російської окупації в Скадовську, Лазурному та Хорлах

Жителі захопленого півдня Херсонської області вже півроку терпляче чекають на звільнення і вірять, що смута російської окупації піде безповоротньо і назавжди. Про те, як пройшов літній сезон у Скадовську, Лазурному та Хорлах, а також про реалії життя в окупованому Скадовському районі загалом, повідомляється у матеріалі незалежного медіа-проекту Lazurnoe.UA.

Підсумки літнього сезону

Коли радянська влада у сімдесятих роках минулого століття вирішила мотивувати трудящих не лише батогом, а й пряником - причорноморські рибальські та сільськогосподарські поселення - Скадовськ, Залізний порт, Лазурне та Хорли - були перетворені на курорти. І з того часу місцеві жителі не бачили найгіршого туристичного сезону, а ніж літо 2022 року.

Щоб переконатися в цьому, достатньо переглянути відео центральної набережної Залізного Порту, зняте в розпал сезону в серпні цього року:

До нападу російських окупантів чорноморське узбережжя Херсонської області було привабливим місцем для любителів морського відпочинку. Тут була розвинена транспортна та туристична інфраструктура.

 

Але після початку окупації ситуація кардинально змінилася. Іноді у вихідні в хорошу погоду сюди приїжджали жителі Херсона та Нової Каховки. Але їх виявилося настільки мало, що можна довго було ходити вулицями та узбережжям перед тим, як когось зустріти.

 

 

Кафе, ресторани, дискотеки, пляжні розваги та атракціони здебільшого навіть не відкривалися цього року. Працювали та працюють зараз лише деякі готелі та магазини. Екскурсії в Асканію-Нову та на термальне джерело «Гарячий Ключ» теж не проводяться.

Є, звісно, і зворотній бік медалі. Через відсутність відпочиваючих та загальне зниження активності людського фактору море стало набагато чистішим, а дельфіни не бояться підпливати до самого берега. Напевно, це єдиний плюс. Здебільшого для дельфінів. Які, до речі, теж страждають від мін окупантів.

Водночас російські фашисти намагаються занурити захоплені території у своє інформаційне задзеркалля, але це виходить так само невдало, як і все, що вони роблять. У соцмережах і пабліках боти публікують розповіді про те, як їм добре живеться на «звільненій» території. Від імені неіснуючих туристів пишуться відгуки про чудовий відпочинок на чорноморських курортах Херсонщини. Звичайно, всі ці пости хейтять і висміюються місцевими жителями, але російським ботам все одно. Адже для них головне не результат, а зарплатня: російська «скріпа» — копати від паркану до обіду, потім вкрасти лопату і на паркані написати нецензурне слово.


Реалії «оксамитового сезону»

За повідомленнями телеграм-каналу «Ху@вий Скадовськ», становище в населених пунктах скадівського району Херсонщини зараз більш-менш спокійне. І жителі, що залишилися, намагаються жити звичайним життям, незважаючи на втрату прибутків та коштів для існування. Але є свої, так би мовити, нюанси.

Відпочиваючих та туристів зараз немає від слова зовсім.

Військова техніка орків їздить без правил та дотримання швидкісного режиму дорогами загального користування, через що почастішали ДТП за участю військових. І ці факти, звичайно ж, не висвітлюються у російських «ЗМІ».

За словами місцевих жителів, російські «чмоні» гуляють набережною та ринком. Чому чмоні? Причина в їхньому зовнішньому вигляді: форма у різнобій, тапки на босу ногу тощо. Їх би вже навіть жінки задушили голими руками, якби не автомати та ракети. Якось заїхали в район кадировці - "грізні" горяни, на вигляд років 50-60. Їм би вже на пенсію, а не воювати. Чому не їдуть далі? Причина проста - лякати мирних мешканців простіше та безпечніше.

14 серпня непомітно пройшов пам'ятний день в історії регіону. Тут, рівно 120 років тому було відкрито маяк на острові Джарилгач – один з найголовніших туристичних пам'яток регіону. Але зараз відвідати острів Джарилгач та маяк неможливо.

22 серпня у Скадовську пройшов «кубок аквафрешу». Для команди із села Широке це була остання нагорода, здобута на території України. За наступною доведеться їхати на фашистську «батьківщину». Хоча, будемо чесними, там у них ймовірність стати черговим гарматним м'ясом більше, ніж продовжити спортивну кар'єру.

Після початку контрнаступу ЗСУ орки розпочали зачистку у населених пунктах скадовського району. Все за накатаною схемою: посилення блокпостів, перевірка документів та телефонів, розтин гаражів, обшуки. У самому Скадовську проводились обшуки у гаражах біля РТП. Окупанти перевіряли паспорти, дивилися все, що є в кожному з гаражів, кожну скриньку. Після перевірки на воротах малювали свою свастику – букву Z.

Наприкінці липня Кабардино-Балкарії, а це один із найбідніших регіонів фашистської Росії, дісталася роль "шефа та наглядача" над Скадовським районом. Цікаво, чи самим жителям республіки сподобалася ця новина? Адже тепер на їхні худі плечі "упали" ще й окуповані території

Підсумки

Як висновок, хочеться привести пряму промову мешканця Скадовська, розміщену в місцевому паблику.

«Після всіх безчинств і злочинів, що робить орда орків і дикунів, яка прийшла на нашу землю, ми їм точно спасибі не скажемо. І тих, хто перейшов на їхній бік і підтримує їх, ми будемо висвітлювати ще більше, щоб всі знали, і кожного з них спіткало правосуддя! Так, по-справжньому подяки гідні лише ті, хто підтримує життя окупованих міст і сіл, ті, хто під палючим сонцем вивозять сміття або пораються з водопостачанням і не дають померти регіону фізично! Але не ті, хто позаймав кабінети і робить «важливу» роботу на благо окупантів».