Президентські амбіції Кучми: що розповів відставний прем’єр-міністр у 1993 році "Нашому місту"

Головною політичною подією кінця 1993 року стає відставка прем’єр-міністра Леоніда Кучми, чия біографія тісно пов’язана із Дніпром. Не зважаючи на те, що його уряд не досяг помітного прогресу у проведенні реформ, Данілич, як його по-доброму називали, залишається досить популярним політиком, – пише «Наше Місто».

Навряд чи хтось із депутатів Ради, відправляючи очільника уряду у відставку, міг тоді сказати, що таким чином вони фактично дають йому перепустку у крісло глави держави. Про свої президентські амбіції він вперше заявив в інтерв’ю «Нашому місту».

Після відставки з посади голови уряду Леонід Кучма взяв тайм-аут. Він розмірковує про свою подальшу долю в політиці, але публічних заяв із цього приводу не робить. Тодішній головний редактор газети «Наше місто» Микола Кравчук телефонує відставному прем’єру із пропозицію перервати мовчання і дати інтерв’ю часопису. Несподівано Кучма, без зайвих вагань, погоджується.

«Ми, я та наша журналістка, зустрілись із Леонідом Даниловичем у приміщенні міськради, говорили півтори години. Основні теми розмови – важка економічна ситуація, досягнення та прорахунки його уряду. Зайшла мова і про президентські амбіції. Кучма прямо не відповів чи буде балотуватися на посаду глави держави, але було зрозуміло, що це для нього пріоритетне питання», – говорить Микола Кравчук.
Після консультацій з підприємцями відставний прем’єр приймає рішення поборотися за крісло керманича держави. Результат відомий. У 1994 році Кучму обирають другим президентом України.

Докладніше – у нашому відео.

 

За матеріалами Наше Місто.