Пухнасті герої: собаки, які стали зірками під час війни

Допомагають розміновувати поля, ловити диверсантів та рятувати життя – все це не тільки про людей, що служать у Нацгвардії та ДСНС, а й про їх чотирьолапих друзів. Після війни вони стануть героями книжок та фільмів, як собака з серіалу «Комісар Рекс», на якому виросли діти покоління дев’яностих. А поки про те, хто вони та чим відомі, розкаже кореспондент Горсовет.

Патрон: як виставковий пес став сапером

Український пес-ДСНСник Патрон вже став справжньою зіркою. Собака має власну сторінку в соцмережах, на яку підписані понад 270 тисяч людей. Рятувальники вважають його своїм талісманом. Журналісти біжать на прес-конференції з ним заради вдалих кадрів. Діти мріють зробити фото. «Укрпошта» анонсувала марку з його портретом.

Що й казати, Патрон навіть має державну нагороду «За віддану службу», яку отримав з рук президента:

-Нагородив сьогодні наших саперів, зокрема й малого, але дуже відомого сапера Патрона. Собаку, який допомагає очищенню нашої землі від слідів окупантів. І який допомагає також вчити дітей протимінної безпеки. Через російських загарбників це тепер одне з найбільш актуальних завдань – навчити дітей впізнавати вибухонебезпечні предмети та уникати їх. Ось таке «звільнення» від безпечного життя для українських дітей Росія принесла в Україну, – пізніше прокоментував Володимир Зеленський.

Пес породи джек-рассел-тер’єр служить у ДСНС разом зі своїм господарем. Михайло Ільєв – начальник групи піротехнічних робіт та підводного розмінування ГУ ДСНС у Чернігівській області. Рятувальник також отримав нагороду від президента за мужність 3-го ступеня. Михайло з дитинства мріяв стати сапером, а ось Патрон до війни службовою собакою не був. 

Породистого та непосидючого пса Михайло придбав для сина два роки тому та з перших днів займався дресировкою тваринки, інколи брав з собою на роботу. Вже у шість місяців Патрон проявив талант сапера, а з початком повномасштабної війни цілодобово перебував з Михайлом. Тож ще краще навчився шукати міни. Це відповідальне завдання, адже Чернігівська область місяць була в облозі. Пес допомагає рятувальникам знаходити міни у важкодоступних місцях, адже собака мала та швидка. Проте на пошуки розтяжок у лісах Патрона не пускають: кажуть, небезпечно.

Хоча Патрон офіційно не працює в лавах ДСНС, отримає зарплатню. Правда, розраховуються не в гривнях, а шматочками сиру, який тваринка дуже любить. Має песик і фірмовий жилет рятувальників, а також побратима – кота Тома, разом з яким Патрон їсть та спить.

Найда: породиста вівчарка стала водолазом

Нещодавно у Патрона з’явилась конкурентка. Теж у ДСНС, але вже на Черкащині, працює вівчарка Найда. Породисту собаку рятувальники взяли з притулку. Вже з перших днів знайомства Найда проявила дисциплінованість та пристрасть до водних процедур. Тож водолази вирішили навчити її необхідним командам для порятунку на воді. 

Найда вже доєдналася до групи пошукових, водолазно-рятувальних робіт аварійно-рятувального загону спецпризначення Головного управління ДСНС Черкаської області. У відомстві кажуть, що собаці ще треба пройти кілька класів «водолазної школи». Але вже зараз Найда впевнено і чітко виконує команди та готова у всеозброєнні зустріти купальний сезон, дбати про безпеку відпочивальників.

Макс: змінив громадянство та тепер служить у Нацгвардії

Бельгійська вівчарка Макс родом не з України, але сьогодні служить в наших збройних силах. Собаку знайшли в одному з селищ на Миколаївщині. Раніше Макс служив у росіян. Але під час звільнення населеного пункту нашими військовими рашисти накидали п’ятами та не згадали про бойового друга. Макса прихистила місцева родина, худого та ледве живого, а згодом передали Нацгвардії.

-Ми дуже вдячні родині, для якої питання – передати собаку українським військовим чи продати за кругленьку суму, як їм пропонували, – не стояло взагалі! Відтепер Макс буде нести службу на правильному боці, захищати Україну та гризти російські дупи, – зазначив гвардієць Дмитро.

Як розповів кінолог з позивним «Ріддік», наставник Макса, його підопічний - бельгійська вівчарка, віком близько трьох років, у чудовій фізичній формі. Напис на ошийнику тваринки камуфляжного кольору російської армії «5.45 «Защитник» вказує на те, що це спеціальна собака, яка служила в армії окупанта. Макс знав усі базові команди, але лише російською мовою. Однак пес виявився талановитішим за своїх колишніх колег зі зброї. Лише місяць знадобився собаці, щоб вивчити команди солов’їною. Тепер Макс разом з нацгвардійцями перевіряє громадян на блокпостах та допомагає шукати диверсантів.

-Собака цієї породи, "бельгійська вівчарка", має дуже добру, майже ідеальну пам’ять. Надалі ми хочемо навчити його навичок пошуку вибухонебезпечних предметів та людей, – каже Ріддік. 

Військові кажуть, що собака за цей час став для них рідним.

-Як тільки не називали цього службового собаку: і військовополоненим, і трофейним, і денацифікованим, але для гвардійців пес Макс за цей час став рідним. Він кожен день вчить українські команди і працює над удосконаленням своїх навичок, – відзначають у Нацгвардії.

Раніше ми писали: В Днепре спасают овчарку Пушку из Бахмута, которая получила сильную контузию (Фото)