Що робити у разі відмови в перетинанні державного кордону

У період воєнного стану перетин державного кордону може бути ускладнений, особливо для військовозобов’язаних чоловіків віком від 18 до 60 років. Що треба робити у разі відмови у перетинанні державного кордону, – розповість «Наше Місто» з посиланням на Департамент правового забезпечення Дніпровської міської ради.

Якщо ви отримали відмову у виїзді за кордон, навіть при наявності законних підстав, ось що потрібно знати:

  • Отримання письмового Рішення. Перш за все, ви повинні отримати письмове Рішення про відмову у перетинанні кордону. Це рішення складається в двох примірниках, і вам обов’язково слід мати один з них в оригіналі.
  • Перевірка даних. Уважно перевірте всі зазначені дані у Рішенні. Особливо важливо, щоб ваші персональні дані, інформація про пункт пропуску та посадову особу були правильними. Помилки можуть ускладнити процес оскарження.
  • Підписання Рішення. При отриманні Рішення вам потрібно підписати його. Підпис підтверджує, що ви отримали документ і запускає строк для оскарження – 30 днів з моменту підписання.

 

  • Оскарження відмови: До вищестоящого органу. Подати скаргу можна до вищестоящого органу Державної прикордонної служби, який видав
  • Рішення. Скаргу потрібно подати протягом 30 днів з моменту отримання Рішення. Цей спосіб не передбачає сплату судового збору і розглядається в межах 30 днів (може бути продовжено до 45 днів).
  • До суду. Якщо скарга не дала результату, можна оскаржити Рішення в судовому порядку. Це передбачає подання позову до окружного адміністративного суду з метою визнання дій прикордонної служби протиправними. Позов потрібно подати протягом 6 місяців з моменту отримання Рішення, і за подання позову потрібно сплатити судовий збір. До позову слід додати документи, що підтверджують право на виїзд, копію Рішення та квитанцію про сплату судового збору.


Таким чином, якщо вам відмовлено у перетині кордону, ви маєте кілька варіантів для захисту своїх прав – як в досудовому, так і в судовому порядку.

За матеріалами Наше Місто.