Швидше за пиріжки. Як приготувати пухкі солоні оладки з капустою від шеф-кухаря Клопотенка

Пухкі оладки - зазвичай солодка страва, яку подають з варенням чи медом. Відомий шеф-кухар Євген Клопотенко пропонує альтернативний рецепт - солоні оладки на основі білокачанної капусти на кефірі. Їх робити набагато швидше та простіше, аніж пиріжки з капустою, а результ вражає, повідомляє Gorsovet.

Для приготування беріть білокачанну капусту та дуже тоненько її посічіть. Посоліть та скропіть соком лимона. Якщо є бажання, додайте дрібно порізану цибулю порей та кріп. Для тіста використовуйте кефір не менше 2,5% жирності, щоб оладки вийшли насичені та пухкі.

Щодо спецій, то солі буде достатньо. Але якщо вам хочеться більшої пікантності, додайте перцю чилі та дрібку куркуми для кольору.

Оладки смакують зі сметаною чи соусом. У йогурт додайте посічений кріп та петрушку, посоліть та поперчіть до смаку. Смак сметани урізноманітніть вичавленим часником та цедрою лимона.

Інгредієнти для начинки:

  • ¼ капусти білокачанної (250-300 г) 
  • 1 ст. л. соку лимона 
  • 1 ч. л. солі 

Інгредієнти для тіста:

  • 300 мл кефіру 2,5%
  • 1 яйце 
  • 1 ч. л. цукру 
  • 200 г борошна пшеничного 
  • ½ ч. л. соди 
  • 3 ст. л. соняшникової олії у тісто (+ 100 мл для смаження оладок)
  • 1 дрібка солі 
  • сметана для подачі (за бажанням) 
  • базилік для подачі (за бажанням) 

Покроковий рецепт: 

Крок 1
Зніміть при необхідності верхні листочки та помийте капусту (250-300 г). Потім дуже дрібно посічіть її ножем. Це важливо для того, аби овоч встиг приготуватися.
 
Крок 2
Перекладіть капусту в миску, додайте 1 ст. л. соку лимона та посоліть до смаку. Ретельно перетріть капусту руками та залиште на 15 хвилин промаринуватися. 
 
Крок 3
Приготуйте базове тісто для оладок. У миску налийте 300 мл кефіру 2,5%, додайте до нього яйце, дрібку солі, 1 ч. л. цукру, ½ ч. л. соди та 200 г борошна. Добре перемішайте вміст віничком до отримання однорідного тіста. Консистенція повинна вийти такою, як густа сметана. Якщо раптом ви взяли густий кефір, розбавте тісто невеликою кількістю води. 
 
Крок 4
Додайте до тіста 3 ст. л. соняшникової олії та ще раз добре перемішайте. 
 
Крок 5
Перемішайте капусту та добре відіжміть її руками, щоб позбутися зайвої рідини.
 
Крок 6
Перекладіть віджату капусту в підготовлене тісто для млинців, добре розмішайте. 
 
Крок 7
Смажте оладки на пательні з невеликою кількістю соняшникової олії. Викладайте тісто з капустою по 1-2 столової ложки та підрум'яньте з обох боків на середньому вогні по 1-2 хвилини. Подавайте капустяні оладки зі сметаною і листочками базиліку. Можете використовувати густий несолодкий йогурт з подрібненим кропом.

Нагадаємо, раніше ми писали, про секрети соковитих чебуреків від шеф-кухаря Клопотенка.