Скидали відходи у річку: в Україні працівників підприємства вперше судитимуть за екоцид

На Хмельниччині двох службовців підприємства обвинувачують в отруєнні річки промисловими скидами.

Їх першими в Україні судитимуть за фактом вчинення екоциду, повідомляють в Офісі Генпрокурора. 

До правоохоронців надходили численні скарги громадськості щодо масової загибелі рослинного і тваринного світу у річці, яка є притокою р. Случ.

Річка розташовується у межах Хмельницької та Житомирської областей.

Як встановили слідчі, двоє службовців приватного підприємства, яке займається виготовленням картонно-паперової продукції, могли скидати у водойму промислові відходи. 

"Начальник та майстер підрозділу тепловодопостачання госптовариства з жовтня 2017-го по січень 2021 року не забезпечили якісне та комплексне очищення промислових стоків підприємства від забруднюючих речовин", – йдеться в повідомленні. 

В ОГП додають, що в процесі виробництва підприємці систематично умисно забруднювали воду скидами, які містили токсичні речовини. 

Це призвело до знищення живих організмів донної фауни на ділянці близько 4 км від місця скиду, додають у відомстві.

"На момент проведення інженерно-екологічної експертизи стан вод у річці визначено як "дуже брудна". Через забруднення води хімічними речовинами зникла річкова флора і фауна. Зруйновано гідроекосистему", – констатували в ОГП. 

Наразі справу передано до суду. Чоловіків судитимуть за фактом вчинення екоциду (ст. 441 КК України).

В ОГП додають, що це перший прецедент за часи історії незалежної України, коли обвинувальний акт скерований за фактом вчинення екоциду.