У Дніпрі почали залучати безробітних до суспільно корисних робіт у соціальній сфері

Дніпро приєднався до урядової програми під назвою "Армія відновлення", яка залучає людей безробітних до ремонту спеціального одягу та комплектуючих для Збройних Сил України, приготуванню їжі для військових та плетінню сіток. В рамках цієї програми безробітних з Дніпра також залучають до суспільно-корисних робіт у соціальній сфері. Однією з перших учасниць цієї ініціативи стала пані Олена Величко, переселенка з Краматорська. Вона надає допомогу в міському територіальному центрі Дніпра.

«З початком повномасштабної війни наша родина переїхала до Дніпра. Я звернулася до служби зайнятості, і буквально в перший візит мені запропонували такий вид діяльності, як суспільно важливі роботи. Я погодилась. В мої обов’язки входить обслуговувати підопічних терцентру з числа ВПО - видавати, доставляти обіди. Роботою я задоволена, мені вона близька, адже до цього я займалась волонтерською діяльністю, працювала з людьми», - розповіла Олена Величко, учасниця програми «Армія відновлення».

Учасники програми "Армія відновлення" розділені між двома закладами у місті: Міським центром соціальної допомоги та Дніпровським міським територіальним центром. Останнім часом Дніпровському міському територіальному центру зростає потреба в працівниках, оскільки кількість внутрішньо переміщених осіб (ВПО) в Дніпрі збільшилась.

«Центр зайнятості направив до нас 2 людей в рамках програми «Армія відновлення». Вони задіяні у видачі натуральної допомоги ВПО поважного віку у двох відділах терцентру. Якщо ці люди знайдуть таким чином своє покликання у соціальній роботі, ми обов'язково розглянемо можливість їх подальшого працевлаштування у територіальному центрі», - зазначила Ольга Мешко, директорка  "Дніпровського міського територіального центру соціального обслуговування (надання соціальних послуг)" ДМР.

У Міському центрі соціальної допомоги безробітні займаються наданням супроводу особам з інвалідністю під час отримання транспортних послуг "Соціальне таксі". Щодня цільовою допомогою користуються приблизно 10 осіб.

«Центр зайнятості направив нам 4-х людей. І зараз в нас з'явилась можливість перевірити, наскільки популярним буде супровід при "Соціальному таксі". Ми подивимось, чи послуги супроводжуючих користуватимуться попитом. І в майбутньому розглянемо можливість ввести їх у постійний штат працівників відділу "Соціальне таксі".  Всі шість автомобілів «Соціального таксі» обладнані гідравлічними підйомниками та пандусами», - додав Максим Єрьоменко, директор Міського центру соціальної допомоги.

Учасники програми "Армія відновлення", які раніше були безробітними, не втрачають свого статусу та зберігають всі права та пільги, пов'язані з безробіттям. Вони також забезпечені гарантіями охорони праці, які передбачені соціально-обов'язковим державним страхуванням.

«Дніпро з початку повномасштабного вторгнення став хабом для ВПО, тому велика увага приділяється саме соціальному супроводу та допомозі. Долучитися до програми можуть люди, які не мають обмежень по здоров’ю та є зареєстрованими безробітними. Оплата праці – не менше мінімальної заробітної плати, передбаченої законодавством», -  розповіла Людмила Шмідт, директорка Дніпровської філії Дніпропетровського обласного центру зайнятості.