Дотримання Конституції України під час повномасштабної війни: думка експертів

Сьогодні День Конституції України. Саме цього червневого дня 1996 року Верховна Рада ухвалила основний закон держави. За минулі 28 років вищий нормативно-правовий акт багаторазово піддавався критиці. І це було ще до великої війни. Але й сьогодні Конституція залишається нашим головним законодавчим актом. Як він виконується в країні, що воює? Чи потрібно змінити наш основний закон і чи можливо це? Про це розповість “Наше місто”.

Конституція-1996 відповідає пострадянській Україні


Основний закон країни ухвалили не з першої і не з другої, і навіть, не як у казці, з третьої спроби. У попередні шість років політичні партії, науковці, громадські діячі запропонували 15 проєктів Конституції. Але справа зрушила з мертвої точки тільки 1995 року, коли між президентом і парламентом було укладено конституційний договір.

Основний закон ухвалювали болісно довго – протягом доби. І сьогодні доленосне червневе засідання залишається найтривалішим в історії українського парламенту.

Але ухвалена в муках Конституція за минулі роки багато в чому втратила актуальність.

– Це була Конституція компромісів, по суті, Конституція пострадянської України, – вважає Андрій Золотарьов, політичний експерт. – Цей суспільний договір фактично відкрив шлях до переділу загальнонародної власності та незаконного збагачення. Водночас основний закон проголосив Україну соціальною державою, визнаючи право людей на безкоштовну освіту, доступну медицину тощо. Останнє – наслідок радянського минулого. Але сьогодні Конституція давно не відповідає політичній та економічній ситуації і суспільним відносинам у країні.
Зрозуміло, що за минулі майже три десятиліття багато чого в Україні змінилося і ще зміниться. Чи можливе сьогодні коригування основного закону?

– Боюся, що перегляд Конституції та державних засад може відбутися під тиском екстраординарних обставин, дай боже, не катастрофічних, – констатує експерт. -Вочевидь, що головний закон держави необхідно привести у відповідність до реальної ситуації в країні. Переглянути, наприклад, кількість народних депутатів. Під час ухвалення Конституції населення в Україні перевищувало 50 мільйонів і один нардеп представляв інтереси 100 тисяч виборців. Сьогодні ж в Україні залишилися за різними даними від 25 до 30 мільйонів. Навіщо нам стільки депутатів? Припускаю, що в найближчі 5-7 років нам не уникнути ухвалення нової Конституції.

Продовження та інші Новини Дніпра читайте за посиланням.