У соціальних мережах розганяють фейки щодо патріотів, працюючих на українську перемогу

Дніпро - місто, яке з перших днів війни працює на потреби фронту та дбає про людей. Однак останнім часом відбувається брудна інформаційна кампанія проти "Громадської сили" - команди справжніх патріотів, яка власним коштом забезпечує роботу гуманітарного штабу та допомагає ЗСУ, чиї представники масово беруть участь у бойових діях на фронті. Автори фейків взяли "фактаж" та "докази" буквально з повітря і вигадали історію, що депутатка Дніпровської міської ради Катерина Збарська ділилася із родичем ситуацією в місті у перші дні війни. Вони підтверджували свої брехливі твердження скріншотами з її телефона, але ці фейки були зроблені дуже неякісно.

На одному зі скрінів була розповідь про ситуацію у Дніпрі під час повномасштабного вторгнення росіян, яка, за датою на скріні, відбулася 23 лютого, хоча війна розпочалася 24 лютого. На іншому скріні дата накладалася на повідомлення. Коли починається переписка нового дня, дата відокремлюється від повідомлень, але автори фейку не звернули на це увагу. Ще на одному скріні Збарська повідомляє про події у Дніпрі 1 березня, хоча вона поїхала з маленькою дитиною на захід України 24 лютого і повернулася лише 15 березня.

Одним словом, ці фейки створили явно дилетанти. Але лідер "Громадської сили" Загід Краснов вважає, що їх розповсюджують з метою облити брудом саме тих, хто справді зацікавлений у перемозі України і щоденно допомагає ЗСУ.

"Я думаю, що справжня причина появи цих фейків полягає саме в тому, що комусь дуже погано спиться, коли вони бачать, скільки всього за власні кошти ми робимо для ЗСУ і людей. Тому вони поливають брудом жінку, чий чоловік з 2014 року захищає Україну. Вони поливають брудом команду, яка першою в області на другий день війни створила гуманітарний штаб. А депутати нашої команди, члени їхніх родин зараз на фронті. Але цей бруд нас не зупинить, ми як допомогали, так і будемо допомагати ЗСУ до самої Перемоги", - сказав Краснов.

Одночасно, депутатка Збарська написала заяви до СБУ та Кіберполіції щодо розповсюдження у соцмережах недостовірної інформації, яка зачепила честь, гідність та ділову репутацію її особисто і команди "Громадської сили".

«Сьогодні частина нашої на фронті. Наприклад, Руслан Краснов служить у ССО, в найгарячіших точках. Наш обласний депутат Захар Сергєєв отримав на фронті потрійне поранення. Брат нашого депутата Ганни Мосьпан зник безвісти у Бахмуті. Мій чоловік зараз на лінії фронту. І таких прикладів є десятки. Тому ми зі свого боку відстоюватимемо свою честь, гідність та ділову репутацію у суді. Але і справжні та чесні журнілісти, як четверта гілка влади, повинні таким злочинам надавати розголосу», - зазначила Збарська.