Увійшли в історію: ТОП діячів, які боролись за соборність України

afisha-3_-1

Щороку 22 січня ми відзначаємо День Соборності. Це день, коли 22 січня 1919 року у Києві був урочисто проголошений Акт Злуки Української Народної Республіки (УНР) і Західноукраїнської Народної Республіки (ЗУНР). Подія ця, радше, мала символічне значення. Реального об’єднання цих двох молодих державних організмів так і не відбулося. Більше того, 4 грудня 1919 року офіційна дипломатична делегація ЗУНР заявила посольству УНР у Варшаві та уряду Польщі про денонсацію урядом ЗУНР Акту Злуки як протест проти таємних переговорів уряду УНР з урядом Польщі.

І все ж Акт Злуки був важливим виразом ідеї соборності України, яка стала надзвичайно актуальною для українців ХХ сторіччя, які, в силу історичних подій, опинялися в складі різних держав. «Наше Місто» зібрало для вас топ людей у довільному порядку, які у свій час боролись за єдину та соборну Україну. Та дуже сильно змініли історію України.

Василь Стус (1938-1985)

stus-vasyl-semenovych_1-980x662

Його ім’я асоціюється з боротьбою! За виступи на захист збереження й розвитку української культури Василь Стус був репресований, а його творчість заборонена. Український поет, перекладач, прозаїк, літературознавець, правозахисник. Він був одним з найактивніших представників українського культурного руху шістдесятників, Герой України (2005, посмертно). У вересні 1965 під час прем’єри фільму Сергія Параджанова “Тіні забутих предків” у кінотеатрі “Україна” в Києві разом з Іваном Дзюбою, В’ячеславом Чорноволом і Юрієм Бадзьом закликав партійних керівників і киян засудити арешти української інтелігенції. Після цієї акції його відрахували з аспірантури. Загалом перебував в ув”язненні 13 років. Загинув у камері одиночці за нез”ясованих обставин. Цікавий і обурливий факт – Адвокатом на другому судовому процесі Василю Стусу було призначено Віктора Медведчука – екс-голову адміністрації президента, кума Володимира Путіна та лідера проросійської організації “Український вибір”.

У 1965 році він одружився з коханою жінкою Валентиною Попелюх. Вони були у шлюбі 20 років, та тільки 7 прожили разом, через перебування чоловіка у таборах. Це було палке, щире та вічне кохання. Померла Валентина 25 березня 2022 року від тяжкої хвороби, під звук вибухів(наслідки повномасштабної війни) у Київській області. У пари народився єдиний син Дмитро, якого виховував на відстані, писав йому листи з порадами та життєвими настановами. У реальному часі Дмитро Стус є кандидатом філологічних наук, членом Асоціації українських письменників та голова Всеукраїнської творчої спілки «Конгрес літераторів України».

“Хто проти тиранії – встаньте” – найвідоміша цитата Василя Стуса. Популярний сучасний фільм та книга “Заборонений” про життя та творчість Василя Стуса вразили українців та збільшився попит на зацікавлення особою. Авторами є Сергій Дзюба та Артемій Кірсанов. Відомі українські письменники та сценаристи, мали на меті просвітити та ознайомити читачів із шістдесятником.

Сергій Єфремов (1876-1939)

xae1570106585gpf

Український громадсько-політичний і державний діяч, літературний критик, історик літератури, академік Української Академії Наук, віце-президент ВУАН, публіцист, один із творців вітчизняної журналістики. Наприкінці 1904 року разом із Б. Грінченком, М. Левицьким, Ф. Матушевським та іншими створив Українську радикальну партію. В 1917 обраний заступником голови УЦР і членом Малої Ради. Після створення в тому ж році Генерального Секретаріату УЦР-УНР займав у ньому посаду генерального секретаря міжнаціональних справ. Автор монографічних нарисів про видатних українських письменників “Марко Вовчок” (1907), “Тарас Шевченко” (1914), “Співець боротьби і контрастів” (1913) (у виданні 1926 — “Іван Франко”), “Михайло Коцюбинський” (1922), “Іван Нечуй-Левицький”, “Іван Карпенко-Карий” (1924), “Панас Мирний” (1928) та ін. Кабінетом Міністрів України 28 лютого 2018 р. засновано в числі академічних стипендій імені державних діячів першого українського уряду для студентів та курсантів закладів вищої освіти державної форми власності, які здобувають вищу освіту за освітнім рівнем магістра стипендію імені Сергія Єфремова (Українська мова і література).

Симон Петлюра (1879-1926)

petl11

Відомий український державний та військовий діяч, організатор українських збройних сил. Головний отаман військ УНР, Голова Директорії УНР (9 травня 1919 — 10 листопада 1920). На чолі об’єднаних українських збройних сил 30 серпня 1919 р. відбив у більшовиків Київ. У 1920 році підписав Варшавський договір, за яким Польща визнавала незалежність УНР з українсько-польським кордоном по річці Збруч.

Цікавий факт, але Симон Петлюра був нашим колегою. Будучи не тільки державним діячом, але також літератором і журналістом, ніколи не писав про своє життя – ні спогадів, ні записок. Його особисте життя досі залишається таємницею! На честь Симона Петлюри названі вулиці в Білій Церкві, Броварах, Кам’янець-Подільському, Дніпрі[, Львові, Києві, Полтаві, Вінниці, Житомирі, Рівному, Тернополі, Стрию, Івано-Франківську, Шепетівці та багатьох інших населених пунктах України.

Продовження та інші Новини Дніпра читайте за посиланням.