В Україні збільшився військовий збор: як зміниться розмір зарплат

В Україні очікується зниження розміру заробітної плати через підвищення ставки військового збору. Відповідні зміни до Податкового кодексу передбачені новим законопроєктом, зареєстрованим у Верховній Раді, – пише «Наше Місто» з посиланням на Міністерство фінансів України.

Згідно з планами Мінфін, військовий збір підвищиться з 1,5% до 5%. Внаслідок цього кожен громадянин з мінімальною зарплатою буде щомісяця віддавати 400 гривень до державного бюджету для фінансування армії.

Сума вирахуваних коштів для ЗСУ залежатиме від доходу громадян:

При доході 8 тис. грн (мінімальна зарплата) — 13 грн на день, 400 грн на місяць. За ці гроші можна придбати тактичні рукавиці.
При доході 20 тис. грн (трохи вище середньої зарплати) — 33 грн на день, 1 тис. грн на місяць. Цієї суми вистачить на тактичні окуляри.
При доході 50 тис. грн — 83 грн на день, 2,5 тис. грн на місяць. Це дозволить купити тактичний рюкзак.
При доході 100 тис. грн — 167 грн на день, 5 тис. грн на місяць. Цього вистачить на повний комплект військової форми.
При доході 200 тис. грн — 333 грн на день, 10 тис. грн на місяць. За ці гроші можна придбати рацію.

Міністр фінансів Сергій Марченко зазначив, що щодня на війну потрібно 5,6 млрд грн, що еквівалентно військовому збору з 14 мільйонів мінімальних зарплат. Для забезпечення критично важливих потреб потрібно знайти додаткові 500,3 млрд грн, що можливо зробити лише за рахунок податків та внутрішніх запозичень. Тому пропонується підвищити військовий збір з 1,5% до 5% для фізичних осіб. Кожна сплачена гривня податку є важливою, адже йде на купівлю життєво необхідних речей, додали у відомстві.

За матеріалами Наше Місто.