Військовий психолог з Дніпра родповів про роботу з бійцями

Військові психологи – це люди, які безпосередньо працюють з військовими на різних етапах. Адже служити йдуть абсолютно різні хлопці та дівчата. Військові психологи можуть бути як військовослужбовцями на офіцерських посадах, так і цивільними, які співпрацюють або працюють у військових частинах. Чому такі фахівці дуже потрібні – дізнавалися журналісти «Нашого Міста».

Військовий психолог з Дніпра Максим Реуцький розповідає, що у їх практиці доводиться роботи багато цікавої роботи. Зокрема, за допомогою спілкування та дослідження вони беруть участь у відборі на певні посади, на отримання звання тощо.

«Відбір на етапі курсантського навчання, відбір на окремі посади, відбір перед отриманням звання і так далі – це все робота зі спілкуванням і дослідженням, де потрібно професійно знати тести й методики. Тобто це робота для професіонала, аби потім отримати гарні результати», – каже психолог.

Окрім того, важливою частиною цієї роботи є питання відновлення і супроводу військовослужбовців.

«Відновлення – це коли підрозділ виходить з бойових дій. Потрібно провести декомпресію, потрібно адаптувати бійців до мирного життя. Також важлива частина – це супровід. Зрозуміло, що всі приходять у військо з різною психікою. Тобто з різними особливостями поведінки. І у певних ситуація це може потребувати участі, корекції. Це не повноцінна психотерапія, яка триває місяці. Але декілька зустрічей зі психологом можуть допомогти бійцям знайти вихід. Або перебудувати, адаптуватися. Тобто бути готовим до зміни обставин. Бо військова служба – це певний стрес», – каже Максим Реуцький.
До функцій військових психологів також входить бойова психологічна підготовка. За словами Реуцького, витримати сучасний бойовий стрес не так просто. І психологів, які допомагали би бійцям підготуватися до змін, не вистачає. Тому важливою задачею сучасних військових психологів є навчання бійців саморегуляції, долання стресу самотужки та техніки, як допомогти своїм побратимам подолати стрес.

«Ще є особлива форма діяльності – це група контролю бойового стресу. Ці люди при певних обласниках буквально заводять молодих в окопи. Це найвищий рівень бойової роботи. Там теж страшно, і ми такі ж самі люди. І боєць, який бачить, що психолог, який теж має відчуття самозбереження, теж спускається рабом з ним. Це так само як і у звичайній життєвій ситуації: ми проживаємо з клієнтом його страх, він бачить, що ми проживаємо нормально, не впадаємо у якусь паніку, і разом йдемо далі. Але, звичайно, інтенсивність подразників і стресів на війні в сотні разів більше, а так ситуація достатньо схожа», – каже експерт.
У ці складні часи цивільним радять бути уважними до моральних потреб тих, хто повернувся зі служби, або просто знаходиться у відпустці чи на лікуванні.

Детальніше про роботу психологів та взаємодію з військовими – дивіться у нашому відео.