Виплати постраждалим через підрив Каховської ГЕС та посилення мобілізації: що зміниться для українців з 1 вересня

MoNJWyq87pMMlsy9aof7obVFCp6PDi-T

З настанням осені українців чекають певні зміни. Зокрема, з 1 вересня зміняться умови виплат переселенцям. Майновий стан ВПО матиме вирішальний важіль на отримання грошової допомоги. Постраждалі через підрив Каховської ГЕС зможуть отримати одноразову грошову допомогу. Також очікуються певні нововведення в мобілізації, повідомляє сайт «Наше місто».

Переселенці позбавляться виплат, якщо:  
– У власності є житло, яке знаходиться на територіях, де не ведуться активні бойові дії, а також якщо помешкання перевищує площу 13,65 квадратних метрів на одного члена сім’ї;
– Мають власний новий автомобіль, якому від року випуску немає 5 років. Даний пункт не стосується транспортного засобу, що був придбаний шляхом волонтерства та який згодом буде переданий до ЗСУ на потреби оборони держави;
– На депозитному банківському рахунку сума перевищує 100 тисяч гривень;
– Була придбана нерухомість /будинок, квартира, земельна ділянка/ вартістю понад 100 тисяч гривень. Це не стосується житла, яке одержане за рахунок місцевого або державного бюджету;
– Володіють іноземною валютою чи банківськими металами на суму більше, ніж 100 тисяч гривень. Сюди не входять кошти, що були надані благодійними організаціями, а також які мають цільове використання: оплата освітніх, медичних або соціальних послуг.
Своє рішення про припинення виплат соціальні служби повідомлять додатково. Оскаржити такий вирок можливо – для цього треба надати необхідні документи. 

Інші категорії переселенців продовжать отримувати щомісячну допомогу до кінця січня 2024 року. Як і було узгоджено раніше: терміни виплат автоматично з 1 серпня продовжені на 6-ть місяців. По закінченню вказаного періоду виплати будуть переглянуті. 

Суми соціальної допомоги для переселенців, що мешкають в Україні:
– Особи з інвалідністю та діти – 3 тисячі гривень;
– Інші особи – 2 тисячі гривень.

Важливо: для продовження отримання виплат українцям жодних додаткових дій робити не треба. Надходження коштів буде продовжено автоматично, 15 та 28 числа щомісяця.      

Виплат позбавлять переселенців, які: 
– Знаходяться за кордоном понад 30 календарних днів поспіль без аргументованих та поважних причин, підтверджених документально: лікування, реабілітація, догляд за хворою дитиною, службове відрядження, стажування та інше;
– Засуджені за колабораціонізм або знаходяться в місцях позбавлення волі;
– Повернулися до місця проживання, яке залишили. 
З 1 вересня постраждалі внаслідок підтоплення можуть подати заяву на отримання фінансової допомоги

Терміни оформлення заяв для отримання одноразової грошової допомоги постраждалим через підрив Каховської ГЕС були подовжені до 31 жовтня. 

5 тисяч гривень – таку суму отримають власники будинків Миколаївщини та Херсонщини, чиє житло зазнало підтоплень та станом на 6 червня поточного року перебувало на названих територіях.

Одноразову матеріальну допомогу отримають усі постраждалі. Нарахування виплати у сумі 5 тисяч гривень буде обов’язковим, незалежно від того, чи отримують вони кошти на проживання і чи зареєстровані постраждалі українці як переміщені особи.


Оформити заяву на матеріальну допомогу кожен постраждалий зможе в управлінні соцзахисту.

До 31 грудня 2023 року Кабміном України продовжено терміни для ідентифікації одержувачів пенсій та соцвиплат в Ощадбанку

Дана інформація стосується переселенців, які були зареєстровані і взяті на облік до початку широкомасштабного вторгнення, тобто – до 24 лютого 2022 року.

Тож, Ощадбанк не буде блокувати рахунки, а держава, навіть за умови відсутності ідентифікації, не припинить виплату пенсій та соціальної допомоги.