Володимир Зеленський: Питання про референдум - це питання дзеркального відношення, дзеркальної поваги

Під час великого інтерв'ю Суспільному президент Володимир Зеленський наголосив, що питання Криму та Донбасу не можуть вирішуватися тільки на його зустрічі з путіним. Він наголосив, що це достатньо довгий процес буде вирішуватись і Радою, і народом України.

Я пояснював усім переговорним групам: коли ви говорите про всі ці зміни, і вони можуть бути історичними, ми нікуди не дінемось, ми прийдемо до референдуму. Народ повинен буде сказати і дати відповідь на ті чи інші формати компромісів. А ось якими вони будуть — це вже питання нашої розмови і розуміння між Україною і Росією. Тому у будь-якому випадку я готовий піти на все, якщо моя ця хода буде з нашим народом. Тільки так. По-іншому не буде. Ми об'єднались нарешті повністю. І я в жодному разі не хочу розколоти нашу державу. 

Гарант Конституції наголосив: це питання дзеркального відношення, дзеркальної поваги. 

Ці слова президента викликали неоднозначну реакцію суспільства. Тому радник Офісу президента Олексій Арестович в інтерв'ю каналу "Настоящее время" пояснив позицію Зеленського:

Позиція Зеленського проста та зрозуміла - не вдасться зіграти на питанні роз'єднання між народом та владою усіх рівнів. Тому що головна сила України - це народ. Президент звертається до народу, який обрав його і каже: я не прийму без вас рішення. 

Арестович підкреслив: референдум пройде не раніше, ніж закінчиться дія воєнного стану, і в Україні наступить мир, а також тільки за вимоги повного виведення російських військ з території нашої держави.