Як підключити інтернет без світла та яке обладнання необхідно

Через тривалі ракетні обстріли українці зіштовхнулися з постійними екстреними відключеннями електроенергії міст і сіл.  Внаслідок, у домівках зникає і інтернет, до того ж і кабельний, і мобільний. Тому наразі багатьох хвилює питання, як у Дніпрі підключити Wi-Fi без світла. Журналісти «Нашого Міста» з’ясували, що таке автономний інтернет та яке обладнання потрібно, щоб без світла забезпечити інтернет-з’єднання.

Війна в Україні та продовження атак збройних сил рф позначились на енергетичній інфраструктурі України. Маємо постійні віялові та екстрені відключення електроенергії. У цій ситуації мирні громадяни не можуть не лише використовувати звичну електроплиту чи кавоварку, а й опиняються в інформаційному вакуумі через відсутність зв’язку бездротового інтернету. Це заважає повноцінно працювати.

«Ми зіткнулися з проблемою, коли був блекаут, у нас відключалось одразу 3 житломасиви: Червоний Камінь, Покровський і Парус. Ми були, як у ямі, до нас не можна було додзвонитися і не було ніякого інтернет-провайдера. Вийшли ми з ситуації таким чином, що у сусіда був проведений оптоволоконний інтернет, та він нам роздавав, і так ми виходили з даної ситуації», – розповідає місцевий мешканець Володимир Талаш.

Як працює оптоволоконний інтернет

Для того, щоб отримати стабільне інтернет-підключення під час відсутності світла, користувачу потрібно під’єднатися через технологію високошвидкісної передачі даних оптоволоконними лініями зв’язку PON. Це пасивна оптична мережа. З боку провайдера все обладнання розташовується в одному місці, як і обладнання клієнта, тому вимкнення світла, наприклад, у сусідньому будинку на роботу Інтернету не впливає.

«У випадку підключення Інтернету по технології пасивної оптики, він же PON, з боку провайдера стоїть обладнання, яке посилає сигнал по оптичному волокні. За допомогою пасивних ділителів цей сигнал ділиться на дрібніші сигнали, котрі надходять на обладнання абонентів. Відмінність пасивної оптики від активної полягає в тому, що по одному волокну можна передавати інформацію до різних клієнтів, що дозволяє підключати абонентів без додаткового активного обладнання», – розповідає Олександр, інженер телекомунікаційної компанії.
Провайдер надає оптичний термінал, який перетворює “світловий” сигнал на електричний. Його можна підключати до пристрою абонента — комп’ютера чи роутера.

Обладнання, надане провайдером, а також роутери в повсякденному житті живляться від звичайної розетки 220 В, а у випадку вимкнення світла потрібне або джерело безперебійного живлення, або генератор.

 

Продовження та інші новини Дніпра на сайті "Наше Місто".