Як працює дніпровський «Акваріум» в умовах війни: відео

chsmch

Дніпровський акваріум, який торік пережив трагедію під час блейкаутів, нині пристосувався до умов війни. Тут пильно бережуть цінну колекцію риб, ощаджують електроенергію та мають генератор. Рік тому, через тривалі відключення світла після обстрілів, тут загинули цінні екземпляри риб. Працівники акваріуму цілодобово працювали, аби врятувати колекцію: гріли воду газовими приладами та налагоджували роботу генератора. Як акваріум працює зараз в матеріалі «Наше місто» з посиланням на Дніпро TV.

Під час тривалих відключень світла торік загинули пів сотні екземплярів риб, але Чорний красень дивом вижив.

«Було вимкнуто електропостачання в самому комплексі. Через похолодання було стрімке зниження температури. Співробітники акваріуму тут і ночували. Гріли за допомогою газових горілок воду, додаючи її до ємностей. І налагоджували подачу системи з генератора. На жаль, ми втратили близько 50 екземплярів», — пригадує проректор з наукової роботи ДНУ ім. О. Гончара, кандидат біологічних наук Олег Маренков.
Акваріум, який є одним із найбільших в Україні, вже адаптувався до сьогоденних реалій.

«Він ще декілька років тому був найбільшим з прісноводних акваріумів Європи. Зараз у Німеччині вже побудували більший, що має об’єм 160 тисяч літрів. Цей акваріум вже на другому місці, але він все одно доволі цікавий, хоча б тим, що його побудовали ще у 1925 році. Тут є кольорові коропи, коі – японські коропи, голі коропи, білі амури, чорні амури і канальний сом», — розповідає проректор з наукової роботи ДНУ ім. О. Гончара.
Річкові риби не потребують яскравого світла, тому приміщення акваріуму підсвічують лише слабким світлом, щоб риби не травмувались, б’ючись об скло. Електроенергію тут споживають ощадливо. Наразі акваріум працює як навчальний комплекс ДНУ, для відвідувачів він зачинений.