Як приготувати різдвяний штолен без дріжджів за рецептом шеф-кухаря Клопотенка

Відомий шеф-кухар Євген Клопотенко запропонував приготувати легендарний німецький штолен, який вважають різдвяною випічкою. Його продають на ярмарках в Дрездені: повний сухофруктів та з багатим смаком, повідомляє Gorsovet.

Але у класичному рецепті тісто роблять на дріжджах та випікають мінімум за тиждень до свята. Потім залишають чекати Різдва. За цей час випічка приймає потрібну м’яку текстуру. У сучасному темпі життя не завжди є можливість щось зробити заздалегідь. Якщо ви трішки не розрахували з часом і вам штолен потрібен “на сьогодні”, скористайтеся нашим спрощеним рецептом, щоб було менше мороки й ви могли швидше насолодитися смаком та налаштуватися на святковий настрій, - пояснює шеф-кухар.

Поради:

  • Чим більше сухофруктів, тим багатший смак штолену.
  • Великі цукати поріжте на дрібні шматочки.
  • Родзинки використовуйте золотистого чи білого кольору. 
  • Додайте в’ялену вишню.
  • Обов’язково замочіть сухофрукти в коньяку, ромі чи віскі. Це зробить їх смак більш насиченим та виразним.
  • Щоб зробити мигдалеве борошно, перебийте смажені горіхи у блендері. 

Інгредієнти для тіста:

  • 300 г борошна 
  • 50 г смаженого мигдалю
  • 150 г кисломолочного сиру 9%
  • 50 г цукатів
  • 50 г родзинок
  • 50 г в’яленої вишні  
  • 1 яйце 
  • 150 г цукру 
  • 100 г вершкового масла 82,5%
  • 100 мл коньяку, рому чи віскі
  • 1 апельсин 
  •  ½ ч. л. меленого кардамону 
  • 1 ч. л. розпушувача 
  • 1 ч. л. ванільного цукру 
  • дрібка солі

Інгредієнти для сиропу:

  • 100 г цукрової пудри (і додатково 1 ст. л. для посипання) 
  • 150 мл води
  • 3 зірочки бодяну

Покроковий рецепт: 

Крок 1
Дістаньте з холодильника вершкове масло заздалегідь, щоб воно стало кімнатної температури. Перетріть через дрібне сито кисломолочний сир. В миску викладіть 50 г цукатів, 50 г родзинок та 50 г в’яленої вишні. Залийте 100 мл коньяку чи рому та дайте настоятися 20 хвилин. Потім увімкніть духовку розігріватися до 180 градусів. Перебийте 50 г смаженого мигдалю до борошна у блендері чи кавомолці.
 
Крок 2
Зробіть тісто. В мисці змішайте 300 г борошна, 150 г цукру, 100 г цукрової пудри,  ½ ч. л. меленого кардамону, 1 ч. л. розпушувача та 1 ч. л. ванільного цукру. Перемішайте ложкою. Додайте яйце, 150 г кисломолочного сиру 9%, 100 г розм’якшеного вершкового масла 82,5% та сік половини апельсина.
 
Крок 3
Злийте з цукатів зайву рідину і додайте їх до тіста. Добре вимісіть його, щоб всі інгредієнти рівномірно розподілилися.
 
Крок 4
Натріть цедру з одного апельсина та додайте в тісто цедру одного апельсина.
 
Крок 5
Сформуйте штолен у формі довгастої хлібини та викладіть на деко, застелене пергаментом. Випікайте 40-45 хвилин за температури 180 градусів.
 
Крок 6
Поки штолен випікається, приготуйте сироп. Змішайте в сотейнику 100 г цукрової пудри та 150 мл води, додайте 3 зірочки бодяну та варіть сироп на мінімальному вогні 10 хвилин. Потім зніміть з вогню та дайте остигнути. Дістаньте з духовки готовий штолен, залиште охолоджуватися, а вже потім просочіть його сиропом – полийте ложкою чи щедро змастіть кулінарним пензликом. Посипте штолен цукровою пудрою та за бажанням цедрою апельсина.

Раніше ми писали, як приготувати український новорічний пряник за рецептом шеф-кухаря Клопотенка.