Які області розпочнуть новий навчальний рік 2024 вже в серпні

Міністерство освіти та науки України оприлюднило план розпочатку нового навчального року. Рекомендовано розпочати навчання у вищих навчальних закладах, коледжах та училищах вже у серпні, а заняття проводити, зокрема, й у суботні дні протягом теплих місяців року. Про це повідомляє «Наше місто» з посиланням на РБК Україну.

Чернівці

Місто Чернівці стало першим в Україні, де офіційно розпочнуть навчальний рік вже 19 серпня. Це рішення дозволить максимально використовувати теплі літні місяці для навчання, адже перший семестр триватиме до 29 листопада. Другий семестр розпочнеться 3 лютого і завершиться 6 червня. Осінніх та весняних канікул не буде, натомість – довгі зимові.

Івано-Франківськ

Станом на 6 липня 2024 року точна дата початку навчального року Івано-Франківську невідома. Міський голова Руслан Марцінків припускає, що перший дзвоник може пролунати 1 або 15 серпня, проте остаточне рішення залежить від ситуації в країні.

Де навчання розпочнеться 1 вересня

Згідно з Законом України “Про освіту”, навчальний рік в Україні розпочинається 1 вересня. Ця дата є базовою для всіх шкіл країни. Однак, закон допускає можливість зміни дати початку навчання за рішенням місцевих рад.

Наразі відомо, що в таких містах, як Одеса, Черкаси, Житомир, Вінниця, Рівне та Луцьк, 1 вересня традиційно буде оголошено Днем знань.

Ірина Коваль, начальниця управління освіти та молодіжної політики Департаменту освіти й науки Одеської ОВА, підкреслила, що завдяки автономії освітні заклади мають право самостійно обирати дату початку навчального року. Це стосується й можливості проведення занять у суботні дні.

Водночас, у Черкасах, хоча й планують розпочати навчання 1 вересня, розглядають можливість скасування осінніх та весняних канікул. Окрім того, обговорюється й варіант перенесення закінчення навчального року з 31 травня на початок червня 2025 року.

За матеріалами Наше Місто.