Заборона російської церкви: деталі про закон

Верховна Рада України ухвалила закон про заборону церков, пов'язаних з росією. Про це повідомляє "Дніпро Оперативний".

20 серпня Верховна Рада ухвалила закон №8371, який забороняє діяльність релігійних організацій, що мають зв'язки з російською православною церквою. Це рішення може призвести до припинення роботи Української православної церкви Московського патріархату. 

За ухвалення закону проголосували 265 народних депутатів. Як зазначив у своєму телеграм-каналі народний депутат Ярослав Железняк, проти цього законопроєкту висловилися 29 парламентарів.

Закон набирає чинності через 30 днів з дня його опублікування. 

Закон, що регулює діяльність релігійних організацій, спрямований на унеможливлення функціонування церков, підпорядкованих державі, яка веде агресію проти України — тобто росії.

Релігійні організації, які підозрюються у співпраці з російською православною церквою, будуть перевірятися спеціальною експертною комісією, створеною Державною службою України з етнополітики та свободи совісті (ДЕСС). Якщо комісія виявить порушення, ДЕСС зобов'яже церкву усунути їх.

Як раніше повідомив спікер парламенту Руслан Стефанчук в ефірі телемарафону, релігійні організації, визнані такими, що мають зв'язки з росією, матимуть 9 місяців для їх розірвання.

У разі, якщо зв'язки з державою-агресором не будуть припинені, ДЕСС подасть позов до суду, який зможе ухвалити рішення про заборону діяльності відповідної юридичної особи.