У Дніпрі презентували мобільний додаток «Dnipro GPS Inclusive»

У Дніпрі презентували мобільний додаток «Dnipro GPS Inclusive»

Він дозволяє людям з порушеннями зору орієнтуватися в місті, знаходити необхідні зупинки громадського і приміського транспорту та інше.

У Дніпрі презентували мобільний додаток для людей з порушеннями зору «Dnipro GPS Inclusive». Він дозволяє людині-користувачу орієнтуватися в місті, знаходити необхідні зупинки громадського та приміського транспорту, отримувати інформацію про транспортні засоби, час їхнього прибуття, маршрут тощо.

«Робота мобільного додатку побудована на обробці відкритих даних створеної системи GPS-моніторингу транспорту міста. Його можна завантажити з Google Play Маркет безкоштовно. За ініціативою департаменту інформаційних технологій Дніпровської міської ради сумісно з ініціативною групою представників Дніпропетровської обласної організації УТОС здійснюється тестування роботи додатку. Тому, якщо будуть побажання щодо вдосконалення «Dnipro GPS Inclusive», ми обов’язково будемо їх враховувати», - розповіла директорка департаменту інформаційних технологій ДМР Альона Чуєва.

Мобільний додаток простий у використанні. Завдяки його роботі, людина рухається обраним маршрутом, орієнтуючись на голосовий супровід. Інтерфейс додатку має великі літери, тому ним можуть користуватися ще й люди похилого віку.

«Виходячи з дому, люди із порушенням зору за допомогою «Dnipro GPS Inclusive» можуть визначити шлях до найближчої зупинки громадського транспорту, отримати інформацію щодо відстані, яку належить пройти, та рухатися, керуючись голосовим супроводом. На зупинці мобільний додаток сповіщає про маршрути, що тут зупиняються, час прибуття та чи з низькою підлогою, наприклад, є цей вид транспорту. У салоні тролейбусів, автобусів чи трамваїв користувач за допомогою додатку може орієнтуватися щодо зупинок, які проїжджає, отримувати інформацію, коли слід виходити. Також у додатку передбачено кнопку «Де я?», вона визначає місцезнаходження людини на даний момент», - розповіла про особливості роботи додатку начальниця відділу розвитку електронних сервісів департаменту інформаційних технологій ДМР Олена Королькова.

За словами начальника відділу соціального захисту населення, постраждалого внаслідок Чорнобильської катастрофи, та з питань надання соціальних гарантій пільговим категоріям громадян управління соціального захисту департаменту соціальної політики ДМР Володимира Плаксія, додаток створений таким чином, що підійде не тільки людям із вадами зору.

«Розробниками цього додатку враховано побажання тієї категорії, для якої він був створений. Однак, використовувати його можуть всі, кому це зручно. По-перше, це люди з інвалідністю, люди похилого віку, навіть ті, хто важко працює та засинає в транспорті, щоб не пропустити свої зупинки. Так само і школярам цей додаток може нагадувати вчасно, коли слід виходити», - зауважив Володимир Плаксій.

Вже протягом трьох тижнів додаток використовують у тестовому режимі члени Дніпропетровської обласної організації «Українське товариство сліпих». Саме вони відчули всі його переваги.

«У ті дні, коли ми пересуваємося містом громадським транспортом, то тестуємо цей додаток. Він прекрасно визначає зупинку та веде до неї, потім у транспорті сповіщає про місце прибуття. Правда, є ще деякі моменти для опрацювання, але все одно дуже добре, що в місті з’явився такий додаток, для незрячої людини він дуже корисний. Якщо в електротранспорті зупинки оголошують, то у маршрутках та автобусах цього немає. І коли людина погано знає маршрут, то може просто проїхати свою зупинку, або прибути не туди. А завдяки додатку все це компенсується», - зазначив голова правління Дніпропетровської обласної організації УТОС Василь Горбенко.

Департамент інформаційних технологій Дніпровської міської ради приймає пропозиції щодо роботи мобільного додатку на електронну пошту [email protected]