У Дніпрі триває фестиваль-конкурс на здобуття найвищої театральної нагороди Придніпров’я

У Дніпрі триває фестиваль-конкурс на здобуття найвищої театральної нагороди Придніпров’я

«Січеславна-2020» проводиться за підтримки програми Бориса Філатова «Культурна столиця».

У Дніпрі з 18 до 28 вересня проходить XXVIII фестиваль-конкурс на здобуття найвищої театральної нагороди Придніпров’я «Січеславна-2020». У ньому беруть участь театри із Запоріжжя, Кривого Рогу, Павлограда, Кам’янського та Дніпра. В рамках фестивалю авторитетне конкурсне журі перегляне 22 вистави та одну позаконкурсну студентську, і серед конкурсантів вони оберуть переможців у низці номінацій.

«Січеславна-2020» проводиться за підтримки програми Бориса Філатова «Культурна столиця».

«Фестиваль-конкурс «Січеславна-2020» – це гордість Дніпропетровщини. За період його існування було показано кращі спектаклі від лідерів театральної галузі. Під час підготовки цьогорічного фестивалю дотримувалися усі карантині заходи, і він однозначно увійде в історію», – зазначив керівник Художньої ради при міському голові Григорій Гельфер.

Начальник управління культури департаменту гуманітарної політики Дніпровської міської ради Євген Хорошилов зазначив, що провести настільки масштабний фестиваль стало можливо завдяки підтримці програми Бориса Філатова «Культурна столиця»:

«Завдяки цьому учасники отримають фінансову винагороду і також відбудеться яскрава церемонія підбивання підсумків».

Призовий фонд 28-го фестивалю-конкурсу «Січеславна-2020» складає близько 130 тис. грн. Два володарі гран-прі отримають по 25 тис. грн. Церемонія нагородження відбудеться 28 вересня о 16:00 у Дніпровському національному академічному українському музично-драматичному театрі ім. Т. Шевченка.

Переможців оберуть у таких номінаціях: жіноча та чоловіча ролі другого плану, жіноча та чоловіча ролі, музичне оформлення (авторське), сценографія, режисерська робота, хореограф-постановник, гран-прі «Січеславна-2019» (вистава для дорослих та вистава для дітей). Крім цього, присуджуватиметься премія «Надія Січеславни» – для дебютних робіт.

«Також учасники фестивалю-конкурсу будуть нагороджені спеціальними дипломами та преміями «Найкращий директор», «Пропаганда театрального мистецтва». Окремою премією «Репетиція та повага «Таврія» буде відзначено робітників цехів, саме завдяки яким створюються вистави. Особливою специфікою фестивалю є те, що журі проводить з учасниками обговорення. Театр отримає три рецензії від членів журі, які записуються в щоденник «Січеславни». Саме це дає можливість театрам розвиватися професійно», – зазначив голова Дніпропетровського міжобласного відділення Національної спілки театральних діячів України Олександр Шароваров.

Голова журі, докторка мистецтвознавства, професорка кафедри театрознавства та акторської майстерності Львівського національного університету ім. Івана Франка, головна редакторка журналу «Просценіум» (Львів) Майя Гарбузюк додала, що для неї честь вже вшосте бути в журі «Січеславни»:

«Я маю театрознавчу заслугу бачити, як розвивається театральне мистецтво Дніпропетровщини. Остаточно висновки я зможу зробити вже на підбиванні підсумків. Наразі можу сказати, що театри не сидять на карантині. Для проведення фестивалю виконується дуже складна робота, яку взяли на себе організатори. У цей період ми розуміємо, наскільки важливий є подібний фестиваль, і у нього є певні завдання. І основне – комунікативне, бо театр дає то живе спілкування, яке так необхідне глядачу».