Як влада привласнює кошти, виділені на забезпечення житлом військовослужбовців

Як влада привласнює кошти, виділені на забезпечення житлом військовослужбовців

Перед президентськими виборами влада грає на одній з найболючіших проблем армії – забезпеченні військовослужбовців та їх сімей житлом. Про це повідомляє «Цензор.нет».

Перед президентськими виборами влада грає на одній з найболючіших проблем армії – забезпеченні військовослужбовців та їх сімей житлом. Про це повідомляє «Цензор.нет».

Хизується виділеними військовим квартирами – і мовчить при цьому, що кількість цих квартир не перевищує тисячі на рік. Це надзвичайно мало, враховуючи реальні потреби – і те, що кількість виділених для армійців квартир може бути в рази вищою! Доведено командою Анатолія Гриценка ще у 2005-2007 роках.

Коли Анатолій Гриценко очолював Міноборони, нам вдалося побудувати, придбати, частково компенсувати грошима за житло – словом, забезпечити квартирами 12 тисяч 600 сімей військовослужбовців. Цей показник став найвищим за всі роки існування Збройних сил України.

Сьогодні ж цей процес практично зупинений. І не тому, що нема грошей. А тому, що їх крадуть.

Доказом цьому є акт перевірки Рахунковою палатою Міністерства оборони за програмою будівництва житла для військовослужбовців та їх сімей у 2016-2017 роках. З 1 мільярду 247 мільйонів 300 тисяч гривень, виділених впродовж двох років на будівництво такого житла, Рахункова палата не знайшла підтвердження витрат на половину цієї суми – на близько 600 мільйонів гривень! І з запланованих 2200 квартир фактично Міноборони отримало всього 1083 – менше половини! Натомість знайшла випадки зведення житла для військових там, де цих військових взагалі ніколи не було. Або випадки купівлі під виглядом нових квартир старих будівель, що взагалі не призначені для проживання людей. Зрозуміло, що жодна гривня з цих шестисот мільйонів ні на крихту не покращила умови проживання військових.

Так, коли все викрилось – були відкриті кримінальні справи. Але будьмо чесними: чи багато подібних кримінальних справ в нашій країні завершилися реальними строками? Підстав гадати, що цього разу буде інакше – просто нема.

Втім навіть якби щороку квартири отримували хоча б по тисячі військових – це вже було б хоч щось. Але і ця тисяча – теж під питанням. Бо, як встановила та ж Рахункова палата, Міністерство оборони отримавши гроші – не розпочате будівництво завершує, а нові проекти запускає. Чому? Та тому що це фінансово вигідно. На замовленні технічної документації та розробці проекту заробити простіше.

І з цих же міркувань «найдемократичніша влада», що прийшла після перемоги Майдану, зробила у питанні забезпечення військових житлом величезний крок назад.

Поясню.

Коли Анатолій Гриценко очолював Комітет Верховної Ради з питань національної безпеки та оборони, нам вдалося внести зміни до ряду законів – і дозволити будівництво житла для військових на землях оборони. Ми виходили з того, що на території України є дуже багато військових містечок, які знаходяться в дуже привабливих зона столиці та інших міст, таких як Одеса, Львів і так далі. Є бажаючі будувати на цих земельних ділянках житло для Міноборони - без залучення коштів з бюджету. Важлива деталь: у результаті армія має отримати стільки квадратних метрів житла, скільки можна купити за суму, еквівалентну вартості земельної ділянки – по середній вартості квадратного метра. Оцінює ж земельну ділянку незалежний експерт. А граничну вартість квадратного метра житла встановлює Мінрегіонбуд.

Коли ці зміни були проголосовані в парламенті, Кабмін ухвалив постанову, якою затвердив чіткий порядок будівництва житла на землях оборони. Там було зазначено, що перелік земельних ділянок, на яких може будуватися житло для військовослужбовців також затверджує уряд.

І найголовніше: у цих документах була прописана норма, що всі проекти договорів і самі договори попередньо погоджуються з урядом. Ця норма мала змінити звичну практику, коли після підписання основного договору прописані в ньому умови змінювалися додатковими угодами – і в результаті військовослужбовці практично не отримували очікуваних квартир. Ми ж прописали, що після підписання договору ніхто не може зменшувати прописану там кількість квадратних метрів, яку має отримати Міноборони. І – жодних замін, жодних компенсацій. Виключно будівництво визначеної кількості квадратних метрів на конкретній, виділеній під це ділянці.

Якби ці норми виконувалися, протягом 2016-2018 років квартири отримали б 13 тисяч сімей військовослужбовців. А до 2022-го ми забезпечили би житлом всіх військовослужбовців.

Але від самого початку ці документи блокуються рішеннями уряду та Міноборони – саме через цю, «погану» з точки зору чиновників, норму. Бойкот завершився з приходом до влади «демократичного уряду» Яценюка, який просто вилучив зазначену норму. Вона для них незручна, бо дає повну картинку відповідності цін землі та квадратних метрів – і забезпечення військовослужбовців.

Попри спротив, команда Гриценка з 2014-го року почала реалізацію проекту відповідно до цих норм в Одесі – на 6-ій станції Великого Фонтану. Ми отримали всі погодження – і у міністра оборони Полторака, і у Турчинова, і у Парубія. Навіть з представником президента Ігорем Кононенком погоджували. На всіх рівнях, включно з мером Одеси Трухановим, були прийняті всі необхідні рішення. Але коли всі процедури були пройдені – міністр оборони своїм рішенням наш проект заморозив. Якби цього не сталося, до кінця цього року будівництво було б вже завершено. І військовослужбовці ВМС України отримали би близько 500 квартир. Безкоштовно. Але так і не отримали.

Як влада привласнює кошти, виділені на забезпечення житлом військовослужбовців

Як влада привласнює кошти, виділені на забезпечення житлом військовослужбовців

Як влада привласнює кошти, виділені на забезпечення житлом військовослужбовців

Проект, підготовлений командою Гриценка, місто Одеса, 6-а станція Великого Фонтану, військове містечко №217

Тому коли влада, пояснюючи власні провали у забезпеченні військових житлом, посилається на війну і відсутність грошей – я кажу: брехня. Без жодних законодавчих змін, без додаткових бюджетних коштів можна прямо зараз розпочати будівництво для військових. Нам нічого для цього не потрібно. Бо навіть перелік земельних ділянок вже є – і частково він затверджений Кабміном.

Ми знаємо, що робити. Ми знаємо, як це робити. І максимум через два місяці після того, як Анатолій Гриценко стане президентом – ми розпочнемо процес реального вирішення житлової проблеми для військових.