Впровадження електронного квитка допоможе вивести перевізників з тіні та поповнити міський бюджет Дніпра – експерт

Впровадження електронного квитка допоможе вивести перевізників з тіні та поповнити міський бюджет Дніпра – експерт

Повноцінне впровадження системи «електронний квиток» допоможе вивести перевізників з тіні та поповнити міський бюджет.

Повноцінне впровадження системи «електронний квиток» допоможе вивести перевізників з тіні та поповнити міський бюджет. Про це під час прес-конференції 28 січня заявив громадський активіст, експерт з питань транспорту Іван Васючков.


«Щойно система «електронний квиток» запрацює, найшвидше, тариф на проїзд буде загальний на всі види громадського транспорту. Пасажири сплачуватимуть «поїздками». Будуть запроваджені тарифні плани, як, наприклад, у мобільного оператора. Залежно від того, скільки поїздок купуватиме людина, варіюватиметься їхня вартість», – зазначив Іван Васючков.


Експерт нагадав, що 2 роки тому Верховна Рада ухвалила закон про автоматизовану систему обліку оплати проїзду у громадському пасажирському транспорті. Згідно з документом, запропоновано відмовитися від розрахунку за проїзд готівкою і перейти на так званий електронний квиток. Однак за цей час жодне з міст нашої країни так і не змогло реалізувати цю ініціативу повноцінно. Дніпро почав впроваджувати електронний квиток одним із перших в Україні. Влада працює у цьому напрямі разом із громадськими активістами.


«Ми почали розбиратися у тому, як діє система «електронний квиток», наприклад, у Польщі або Чехії. Потім порівняли, чи можна працювати за подібним алгоритмом в Україні. Виявилося, що ні. Причиною є неврегульоване законодавство у цій галузі. Тож ми як громадська організація вирішили звернутися до міської ради з пропозицією про внесення необхідних змін у законодавчу базу. Тепер департамент транспорту та інфраструктури має розглянути цю пропозицію, за потреби внести правки та відправити її як ініціативу до Міністерства інфраструктури України, а далі на розгляд до Кабміну. Маємо надію, що зміни будуть внесені до кінця цього року або на початку наступного», – заявив Іван Васючков.


Так, серед запропонованих змін – можливість для органів місцевого самоврядування посилити вимоги до автоперевізників при їхньому виборі, оплата перевізникам за кілометри, а не за кількість пасажирів, які скористалися послугами, тощо.