Борис Філатов: Співпраця з Дніпропетровською облдержадміністрацією дасть змогу відремонтувати всі лікарні, котрі місто повернуло у свою власність

Борис Філатов: Співпраця з Дніпропетровською облдержадміністрацією дасть змогу відремонтувати всі лікарні, котрі місто повернуло у свою власність

У Дніпрі триває масштабна реновація міської дитячої клінічної лікарні № 5. Це – єдиний у місті та один із небагатьох в Україні медичний заклад, де діти з психоневрологічними патологіями можуть отримати лікування та реабілітацію. Щороку медичну підтримку тут знаходять близько 3 тис. дітей віком від 1 місяця до 18 років.

Після реновації, з якою місту допомогли у Дніпропетровській обласнійдержавній адміністрації, лікарню приведуть до найвищих стандартів, аголовне – зроблять комфортною для маленьких пацієнтів.Як і низку інших медичних закладів, лікарню № 5 місто не так давноповернуло собі з підпорядкування Дніпропетровської обласної ради.

«Однією з моїх передвиборчих обіцянок було повернення громаді Дніпра всіхлікарень міста, які, на мою думку, у минулих каденціях неправомірнопередали у власність обласної ради. Ми вже фактично досягли цього. Містунадзвичайно важко було б знайти стільки фінансування, щоб самостійновпоратися з такими величезними обсягами робіт. Тож, зокрема, лікарня № 5реконструюється силами Дніпропетровської обласної державної адміністрації.Ми вдячні колегам. Вони – справжні друзі, разом з якими за останні чотирироки ми зробили багато хорошого у Дніпрі. Впевнений, що за умовипродовження нашої співпраці у найближчі кілька років ми завершимо реноваціювсіх лікарень, котрі місто повернуло собі. Наше завдання – навести лад угалузі охорони здоров’я, і ми зробимо це», – сказав міський голова ДніпраБорис Філатов, оглядаючи перебіг реконструкції лікарні № 5 28 травня.

Очільник міста також додав, що восени мерія запланувала спільний зоблдержадміністрацією ремонт 6-ї дитячої лікарні.

«У нас, мабуть, одна з небагатьох областей, де і мерія, і обласна владаспівпрацюють, а не воюють, намагаючись поділити незрозуміло що. Це –рідкість для нашої країни. У результаті в нас з’являється низка унікальнихпроектів. Дитяча лікарня № 5, реконструкцію якої ми почали, – один із них.Ми хочемо, щоб процес, коли найкращі лікарі, зокрема й столичні, їдутьпрацювати у Дніпро, тривав», – сказав радник голови Дніпропетровськоїоблдержадміністрації Юрій Голик.

Так, після комплексної реновації у лікарні № 5 облаштують кабінеттелемедицини та відновлять водолікарню з басейном. Це – один із найдієвішихметодів реабілітації дітей з проблемами опорно-рухового апарату та післятравм. Тут також встановлять підйомники та замінять ліфти (у будівлі 7поверхів) – щоб вони були зручними та доступними для всіх. Приведуть доладу й коридори та палати: у кожній з них облаштують санвузли, пристосованідо потреб пацієнтів.

Будівлю утеплять, зроблять теплоізоляцію фундаменту та покрівлі. Старівікна й двері замінять на енергоощадні, відновлять вентиляцію, осучаснятьсистему пожежної безпеки.А ще – створять ізоляційно-діагностичний бокс у складі приймальноговідділення (як зону карантину, щоб імовірно хвора дитина не заражала іншихмаленьких пацієнтів).Також подбають про умови для працівників – їм зроблять комфортні кімнати.На територію будівлі перенесуть харчоблок – зі старого адмінблоку.

Фактично, від попередньої споруди залишать тільки основні стіни, рештуоновлять повністю. Завершити реконструкцію планують до кінця 2020 року.За словами головної лікарки медичного закладу Наталі Фоменкової, під час реконструкції стаціонарне та низка інших відділень працюють на базі орендованих приміщень 2-ї дитячої лікарні.