Розкуте інтелектуальне свято на березі Дніпра. Вікторія Наріжна розкрила подробиці книжкового фестивалю Book Space

Розкуте інтелектуальне свято на березі Дніпра. Вікторія Наріжна розкрила подробиці книжкового фестивалю Book Space

У Дніпрі закінчився Міжнародний книжковий фестиваль Book Space. І його організатор Віктрія Наріжна поділилася підсумками і подробицями.

1. Локація. Фестивальний причал - дуже складна локація, і ми йшли на цей ризик усвідомлено. Ми продовжуємо отримувати про неї надзвичайно суперечливі відгуки. Запрошені гості фестивалю майже одноголосно в захваті: через її красу та екзотичність, "курортність" та розкішні краєвиди, через закриті вечірки прямо на воді. Відвідувачі здебільшого задоволені теж, хоча було багато нарікань і на те, що важко добиратися, і на відсутність тіні та прохолоди. Думки видавців розділилися найсильніше. Одні кажуть, менше випадкових перехожих, і їм це не сподобалося. Інші кажуть, більше випадкових перехожих, і їм це теж не сподобалося. Треті кажуть, більше випадкових перехожих, і саме це їх вперло :) Коротше, ніби всі на трьох різних фестивалях були :) Ось зберемо з усіх анкети, можливо, щось проясниться.

Особисто мені ця локація подобається дуже - і своїм шикарним виглядом, і саме випадковими перехожими. Я не хочу замикатися на створенні події для тих, хто і так спраглий культури. Я би мріяла будити цю спрагу в тих, хто раніше ніколи її не відчував, і навіть не здогадувався, що може відчувати. За розповідями деяких видавців, це можливо, і від їхніх стендів із книжками йшли люди, які впреше відкрили для себе існування української книги саме тут, на Фестивальному причалі.

І ще - видимість фестивалю на цій локації для міста без сумніву вища.

2. Спека була люта. Але так буває нечасто в Дніпрі в червні, насправді-то. І у нас уже є ідеї, як протистояти їй ще краще. Зрештою, кількість людей на презентаціях яскраво продемонструвала, що спека справжнього книгомана не зупинить :)

3. Нам вдалося цього року підготувати волонтерів не лише організаційно, але й мотиваційно. Завдяки Olena Yurchuk, яка звантажила на себе нелегку ношу пошуку та відбору, ми набрали волонтерську команду, яка знається на книжках, любить їх, уже працювала на книжкових фестивалях в інших містах. Це безцінно, нам треба продовжувати в тому ж дусі.

4. Мене неймовірно вперла співпраця з Оксана Штылюк та школою флористики "Арт-Хаус", я уже мрію про більш концептуальну і більш масштабну.

5. Я рада, що в просторі фестивалю ми змогли представити дві виставки. Одна з них - книжки з Почесного списку IBBY, що відбулася за підтримки Embassy of Switzerland in Ukraine / Посольство Швейцарії в Україні. Інша - немовірний подарунок від наших гостей із Харкова, студії Aza Nizi Maza, виставка "Гоголю 210 рочків". Я досі залишаюся приголомшеною тим, що можна настільки розкривати та стимулювати дитячу уяву, що дитяче мистецтво може бути таким глибоким і дотепним.

6. Дуже приємно, що нам вдалося швидко дійти згоди по всіх питаннях з Міністерство у справах ветеранів, і до нас приїхав проект "Ветеранський намет", хоча перший контакт відбувся менше, ніж за місяць до фестивалю. Його дуже чекали в Дніпрі. Добре, що ця колаборації склалася.

7. Ми самі не помітили, як сильно масштабувалися між минулим і цим фестивалем. Це призвело до ряду проблем і проколів, технічних неув'язок, помилок у програмі (це мені особливо болить, бо особисто на моїй совісті). Сподіваюся, ми вийшли з усіх складних ситуацій із честю. Обіцяю, що вивчили свої уроки.

8. Я дуже хочу, щоб книжковий фестиваль Book Space продовжив своє існування саме таким - вишуканим, але водночас розкутим інтелектуальним святом на березі Дніпра, куди деякі приходять за знаними вже делікатесами, а деякі - відкривати зі здивуванням таємниці нової для них кухні. Але ми аналізуємо думки та відгуки, дискутуємо всередині команди, зважуємо, чи вдасться подолати виклики цієї локації. Тому не можу вам сказати з певністю: "На тому ж місці в той же час". Але точно можу сказати: "До зустрічі в 2020-му!"