Як дніпровським випускникам правильно обрати майбутню професію: поради експерта

Як дніпровським випускникам правильно обрати майбутню професію: поради експерта

За даними Державної служби статистики, Дніпро посідає друге місце після столиці за розміром середньомісячної заробітної плати штатних працівників.

За даними Державної служби статистики, Дніпро посідає друге місце після столиці за розміром середньомісячної заробітної плати штатних працівників. За результатами І кварталу цього року вона становила майже 9,3 тис. грн. У Києві в середньому на одного штатного працівника було нараховано 14,8 тис. грн. Третє місце посідає Львів – 9 тис. грн. Далі йдуть Одеса та Харків – 8,7 тис. грн та 8,5 тис. грн відповідно.

Із 13 тис. 574 вакансій, розміщених за останні 3 місяці на сайті для пошуку роботи Work.ua, середня зарплата у Дніпрі становить 10 тис. грн. Загалом виплати коливаються від 6 до 30 тис. грн – залежно від напряму, посади, фаху тощо. Частка вакансій із заробітною платою понад 10 тис. грн у місті становить 48%.

Найвищі зарплати традиційно пропонують ІТ-фахівцям – у середньому 30 тис. грн. Далі йде топ-менеджмент – 15-25 тис. грн. Найбільше вакансій із зарплатнею в цьому діапазоні – це технічні та робітничі професії. Так, головному інженеру пропонують у середньому 25 тис. грн, водієві-міжнароднику – 22 тис. грн, начальнику виробництва, виконробу – 18-19 тис. грн, будівельнику, автомуляру – 16-17 тис. грн, агроному, автоелектрику, автослюсарю, майстру цеху, інженеру, екскаваторщику, конструктору, токарю, електронщику, монтажнику, автомеханіку, фрезерувальнику – 15 тис. грн. Трактористу, машиністу, зварювальнику, механіку роботодавець готовий платити у середньому 12 тис. грн.

«Наведені цифри – гідний рівень заробітної плати у місті. Якщо говорити про найбільшу кількість вакансій, то вони розміщені у розділі «Робочі спеціальності, виробництво». Тобто, спостерігається затребуваність саме такого персоналу. На цей факт слід звернути увагу випускникам шкіл при виборі майбутньої професії. На ринку праці зараз великий попит на фахівців технічних та аграрних спеціальностей. Крім цього, з’являються професії майбутнього, які пов’язані зі штучним інтелектом, інтернетом речей та 3D-технологіями, а також що стосуються електромобілів», – розповів під час пресконференції 27 червня голова правління Комітету виборців України Станіслав Жолудєв.

За його словами, нині у Дніпрі великий попит на фахівців робітничих професій не лише серед приватних компаній, а й комунальних підприємств. «Особливо не вистачає водіїв електротранспорту, який останнім часом розвивається швидкими темпами і продовжуватиме це робити. Збільшення парку рухомого складу та відкриття нових маршрутів потребує й збільшення штату водіїв, особливо тролейбусів. Це стосується і метро. Метрополітену вже зараз потрібні професійні кадри, а з відкриттям нових станцій цей попит тільки зросте. Нині середня заробітна плата на комунальних підприємствах міста сягає 10-15 тис. грн. Перевагою такого працевлаштування є й повний соцпакет, соціальні гарантії, нормований робочий графік», – наголосив експерт.

Під час пресконференції Станіслав Жолудєв також порадив випускникам при виборі закладу вищої освіти передусім звертати увагу на те, щоб він не був пов'язаний із корупційними скандалами, продажем оцінок чи дипломів, а прохідний бал був високим. При цьому важливо, щоб виш обов’язково співпрацював з роботодавцями та відправляв студентів на практику до профільних підприємств і організацій.

«Це дасть змогу отримати не лише теоретичні, а й практичні знання, навички, зарекомендувати себе майбутньому роботодавцю ще під час навчання. Якщо бали для вступу не дуже хороші, краще почекати рік і перескласти ЗНО на кращий результат. Також замість вишу можна вступити до технікуму, училища й отримати затребувану робітничу спеціальність», – додав голова правління Комітету виборців України.