У Дніпрі вперше в Україні провели унікальну операцію дитині

У Дніпрі вперше в Україні провели унікальну операцію дитині

Дніпровські лікарі провели унікальну операцію з відновлення слуху у дитини. Її виконали спеціалісти «Міської клінічної лікарні №8».

Дніпровські лікарі провели унікальну операцію з відновлення слуху в дитини. Її виконали спеціалісти комунального закладу «Міська клінічна лікарня №8» Дніпровської міської ради. До лікарні поступив 2,5-річний пацієнт із вродженою доброякісною пухлиною у вусі та парезом лицьового нерва. Лікарі вирішили провести операцію ендоскопічним методом. Раніше подібні операції на вусі в Україні не проводили, їх робили мікроскопічним методом.

«Пацієнт потрапив до нас у терміновому порядку. Операція була складна через вік пацієнта – слуховий прохід дитини в цьому віці дуже малий для використання одночасно ендоскопу й інструментів. Проте перевага ендоскопічного методу полягає в тому, що огляд у цьому разі більший, і це дозволяє повністю видалити патологічний процес без додаткових руйнувань. Раніше таких пацієнтів ми оперували за допомогою мікроскопу із додатковим розрізом за вухом», – розповідає хірург дитячого відділення лікарні Ігор Березнюк.

За його словами, вроджена пухлина вплинула на слух малюка. Проте лікарям вдалося відновити орган, тож хлопчик тепер чутиме обома вухами: «Друге вухо в пацієнта було повністю здорове, тому батьки не помічали, що в хлопчика є проблеми з другим вухом. Під час операції ми побачили, що пухлина зруйнувала слухові кістки, тому ми зробили пластику та відновили слух дитини. Наразі ми бачимо поліпшення стану дитини: лицьовий нерв практично повністю відновився, пацієнта виписали додому, надалі ми стежитимемо за його станом».

Генеральний директор КЗ «Міська клінічна лікарня №8» Валентин Бородуля зазначає, що лікар, який провів операцію, до цього проходив стажування за кордоном саме в напрямку ендоскопії.