Понад 200 тысяч гривень за порушення майнових прав

Понад 200 тысяч гривень за порушення майнових прав

Господарський суд Дніпропетровської області стягнув понад 200 тис. грн. компенсації за порушення майнових авторських прав

До Господарського суду Дніпропетровської області з позовом звернулась приватна організація з вимогою про виплату компенсації у розмірі 223380,00 грн. за порушення майнових авторських прав. Про розповіли уГосподарському суді області.

Під час розгляду справи було встановлено, що у січні 2014 року між приватною організацією таТОВ було укладено договір про управління майновими авторськими правами Умовами договору передбачено, що видавник надає організації повноваження здійснювати колективне управління майновими правами на твори та субвидані твори, що належать або протягом дії договору будуть належати видавнику.

У грудні 2016 року представником приватної організації було складено акт про те, що у приміщенні одного з ресторанів Дніпра зафіксовано факт публічного виконання твору «BASKET CASE». У цьому ресторані господарську діяльність здійснює відповідач у справі.

Господарський суд визнав належними і допустимими докази надані позивачем на підтвердження факту публічного використання наведеного музичного твору, а саме, диск відеозвукозапису публічного виконання, акт фіксації та фіскальні чеки із зазначенням найменування, назви та адреси ресторану. Також господарський суд зазначив, що матеріали справи не містять доказів набуття відповідачем права на використання музичного твору «BASKET CASE».

Отже, використання відповідачем спірного музичного твору відбулося без дозволу суб’єкта авторського права і без сплати авторської винагороди, що є порушенням авторського права, передбаченим Законом України «Про авторське право і суміжні права», за яке цим Законом передбачена можливість притягнення винної особи до відповідальності у виді компенсації.

З огляду на встановлені обставини Господарський суд Дніпропетровської області 18грудня 2018 року ухвалив рішення, яким позовні вимоги задовольнив повністю, стягнув з фізичної особи-підприємця на користь приватної організації в інтересах ТОВ компенсацію за порушення майнових авторських прав у розмірі 223380,00 грн.

З рішенням не погодився відповідач і оскаржив його в апеляційному порядку. Однак, 13травня 2019 року Центральний апеляційний господарський суд прийняв постанову, якою апеляційну скаргу відповідача залишив без задоволення.