У музеї Дніпра з’явилися нові-старі речі

У музеї Дніпра з’явилися нові-старі речі

У музеї Дніпра з’явилися нові-старі речі

У залах Дніпропетровського національного історичного музею ім. Д. Яворницького постійно з’являються нові експонати. Деякі з них потрапили до закладу від місцевих мешканців нещодавно, інші — були в запасниках і експонувались не дуже часто. Тепер вони виставлені в залах, аби відвідувачі могли побачити все на власні очі.

«У нас постійно відбувається комунікація між музеєм та відвідувачем у формі предметних виставок. Зокрема, фонди поповнились кількома експонатами, які нам передали мешканці регіону. Вони вже потрапили до зали, або незабаром з’являться там», — зазначила заступник директора з наукової роботи музею Валерія Лавренко. Вона звернула увагу на те, що за останній час до музею «потрапили» віяло та весільне вбрання.

«Віяло належало дворянській родині губернського секретаря Федюшина. Він був не дуже заможною людиною та мав трьох доньок, які відвідували бали. Це потребувало певних коштів, через що люди дуже дбайливо ставились до речей. Віяло збереглось у гарному стані. До музею його передали нащадки родини Федюшина», — сказала Валерія Лавренко.

Інший експонат — весільний комплект із блузи та спідниці 1908 року і весільні туфлі, пошиті у Відні. Цікавий факт: жіноче взуття має 33-й розмір, а об’єм спідниці весільного комплекту складає 34 см. «До музею комплект потрапив від пана Захара Вінтмана. Речі належали бабусі його дружини і передавались по жіночій лінії. Юбка пошита з натурального шовку, а комір сорочки інкрустований перлами», — додала Валерія Лавренко.

Серед досить нових музейних експонатів також є журнал «Стара Україна» 1925 року. Він цікавий тим, що виданий з нагоди роковин смерті Тараса Шевченка з його портретом — точно таким же, який був у репринтному виданні «Кобзаря» 1844 року. Ще один експонат поповнив залу Другої світової війни. Це дитяча лялька в одязі військового, виготовлена у 1940-х роках.