Як у Дніпрі борються з бур'янами та доглядають за газонами

Як у Дніпрі борються з бур'янами та доглядають за газонами

Співробітники КП «Міськзеленбуд» обслуговують зелені зони на 328 гектарах міста.

У Дніпрі комунальники майже щодня скошують бур’ян і доглядають за газонами. Співробітники КП «Міськзеленбуд» обслуговують зелені зони на 328 гектарах міста.
«Планові роботи з боротьби з бур’янами та догляду за газонною травою починаються з травня і закінчуються наприкінці жовтня-початку листопада. До нашого розпорядження 3 трактори із вбудованими газонокосарками та 29 тримерів. Усі роботи ми проводимо згідно із встановленим графіком. Водночас на газонах з системою автополиву ми косимо траву раз на десять днів. Робиться це, аби підтримувати естетичний вигляд, адже після 10 днів трава починає колоситися й старіти, потім жовтіє та висихає. На відродження газону доведеться витратити не один місяць», - розповів про подробиці роботи головний інженер КП «Міськзеленбуд» Іван Білоусов.
На проспекті Гагаріна, наприклад, газон завжди зелений завдяки вчасному догляду. А використання комунальниками сучасного обладнання європейського зразка дозволяє виконувати роботи у короткий термін. Догляд за газоном відбувається у декілька етапів. Спершу ділянку проходять трактором. Потім ті місця, які велика газонокосарка не захопила, ретельно обробляють тримером. Завершальний етап - збирання та утилізація скошеної трави.
«Раніше ми працювали з ручними газонокосарками, які необхідно було штовхати поперед себе. Ба більше, деякі ділянки доводилося обробляти звичайною косою. А тепер у нас є трактори із вбудованими косарками. Потужність однієї такої машини дозволяє скошувати 1 гектар за 8 робочих годин. Лише двома тракторами газон на проспекті Гагаріна обробимо за день. Зі старими інструментами ми б працювали тут декілька днів», - пояснює Іван Білоусов.
Дніпрянка Оксана живе у будинку на проспекті Гагаріна. Дівчина дуже задоволена тим, що газон неподалік завжди доглянутий.
"Зелені зони у місті це завжди добре і для екології, і для естетики. Дуже важливо за ними також доглядати, адже рослини цього потребують. Газон на проспекті особисто мені дуже подобається. Люблю, коли його косять, тоді чутно запах скошеної трави, а ще після поливу стає свіжіше", - розповіла дівчина.
Важливим завданням для комунальників є боротьба з бур'янами, особливо з амброзією. Ця трава росте буквально по всьому місту і приносить багато проблем людям з алергією. А у Дніпрі близько 15% мешканців страждають від тяжких форм алергії саме на пилок амброзії.
«Основним методом боротьби з амброзією залишається скошування. Ця рослина цвіте саме у серпні та вересні. Вчасно скошуючи амброзію, ми не допускаємо її цвітіння. Цього року з боку мешканців нарікань на розповсюдження цієї рослини не було. Єдина перешкода виникає, коли амброзія виростає у місцях, куди складно дістатися. У таких випадках доводиться застосовувати тримери там, де трактор не може проїхати. Також витісняємо амброзію, збільшуючи площі поливних газонів», - сказав головний інженер КП «Міськзеленбуд» Іван Білоусов.