Дніпро – приклад для інших міст у впровадженні електронних сервісів, - експерт

Дніпро – приклад для інших міст у впровадженні електронних сервісів, - експерт

Електронними сервісами, які працюють у нашому місті, цікавляться дедалі більше дніпрян.

Електронними сервісами, які працюють у нашому місті, цікавляться дедалі більше дніпрян. За останні декілька місяців активність мешканців, що надсилають запити щодо роз’яснення, яким чином працюють сервіси і як можна використовувати їх у повсякденному житті, значно зросла. Про це під час пресконференції повідомила кандидатка соціологічних наук, експертка у сфері регіонального та міського розвитку Надія Міхно.

«Перше, на що слід звернути увагу, – це те, що Дніпро стало першим українським містом, в якому мешканці стали отримувати необхідні довідки за допомогою MobileID, а також першим містом, де запустили добові електронні проїзні на міський електротранспорт. Таким чином без перебільшень можна сказати, що Дніпро – лідер з упровадження електронних сервісів», – зазначила експертка.
MobileІD – це інструмент мобільної цифрової ідентифікації та цифровий підпис у стільниковому телефоні, який дає змогу посвідчувати документи онлайн. Так, MobileІD від «Київстар» надає електронні послуги через веб-сайт Центру надання адміністративних послуг Дніпровської міської ради. Спеціальну sim-картку з MobileID можна отримати у відділах обслуговування клієнтів мобільного оператора.
А через мобільний додаток Privat24 можна оплатити проїзд у трамваї та тролейбусі. Такий єдиний квиток на весь електротранспорт є на 1, 7 або 30 днів. Проїзні доступні всім мешканцям Дніпра та області в меню «Міський транспорт». Вартість проїзного на день наразі становить 10 грн, на тиждень – 60, на місяць – 260 грн.

«Багато дніпрян знайомі з мобільним додатком EasyWay, а також активно його використовують. З весни цього року у нашому місті за допомогою цього додатка можна відстежувати весь електротранспорт. Мешканці мають можливість стежити за рухом тролейбусів і трамваїв у режимі реального часу, бачити, чи працює маршрут, скільки рухомого складу на ньому, де він знаходиться, коли буде на потрібній зупинці. А з минулого тижня на EasyWay стали доступні і всі міські автобусні маршрути. Є приміський транспорт – він відображається на мапі, зазначено навіть розклад руху катера. Це актуально наразі для мешканців лівого берега та тих, хто там працює. Тобто тепер весь громадський транспорт Дніпра є в одному додатку. Це підвищує зручність користування та мінімізує час очікування на зупинках», – повідомила про деталі Надія Міхно.
Також уже більше року у Дніпрі працює електронна система звернень громадян «Контакт-центр», куди мешканці можуть звертатися онлайн (сайт:https://hotline.dniprorada.gov.ua/) або за телефонами гарячої лінії.

«Загалом до «Контакт-центру» можна звертатися з проблемами за більш ніж 20–ма категоріями: автошляхи, дорожній рух, паркувальні майданчики, порушення правил паркування, транспорт, водо-, газо- та електропостачання, каналізація, опалення, ліфтове господарство, житлово-комунальні послуги, вуличне освітлення, безпритульні тварини, дерева, сміття, зливова каналізація, робота фонтанів, ритуальні послуги, реклама. За час роботи на гарячу лінію надійшло вже понад 38 тисяч звернень від містян», – зазначила кандидатка соціологічних наук, експертка у сфері регіонального та міського розвитку.
Також Надія Міхно додала, що з 2019 року в Дніпрі повністю скасували паперову довідку про склад сім'ї. Якщо людина є у реєстрі мешканців (електронній картотеці), усі комунальні служби та департаменти міськради не мають права запитувати довідку, а у разі необхідності повинні самостійно дістати її з реєстру. Якщо ж людина хоче отримати довідку на руки, то її також можна замовити в електронному вигляді через сайтиhttps://cnap.dniprorada.gov.ua/familyrequest/абоhttps://igov.gov.ua/service/740/general. Перевірити, чи є мешканець Дніпра в електронній картотеці можна за посиланням:https://cnap.dniprorada.gov.ua/registrycheck/.

«Крім перелічених послуг, не виходячи з дому, дніпряни можуть записатися до лікаря, зареєструвати дитину у садок, оформити житлову субсидію, дізнатися інформацію про свого депутата та багато іншого. До речі, ці послуги діють вже протягом декількох років. А нещодавно їх зібрали в одному місці – «Кабінеті мешканця м. Дніпра», який почав працювати у тестовому режимі з цього місяця», – зауважила Надія Міхно.
«Кабінет мешканця м. Дніпра» – це електронний сервіс, який є єдиною точкою доступу до всіх існуючих сервісів, створених для дніпрян. Наразі вже впроваджено перший етап і можна скористатися всіма основними послугами, наприклад, дізнатися, чи є людина у реєстрі мешканців та як туди потрапити, подати заявку до контакт-центру міської ради або оформити звернення до міської ради та отримати відповідь онлайн. Другим етапом запуску «Кабінету мешканця» стане інтеграція із сервісами депутатів і контакт-центром, третім – електронний запис до лікаря, звернення до муніципальних служб та ін.
Зайти до Кабінету можна з головної сторінки сайту Дніпровської міської радиhttps://dniprorada.gov.ua/ukабо через розділ «Послуги для мешканця». Далі необхідно пройти авторизацію у зручний спосіб та обрати потрібну послугу.

«Отже, ми бачимо, що за останні 3-4 роки Дніпро зробив справжній прорив у впровадженні електронних сервісів. І коли зараз на державному рівні говорять про діджиталізацію, боротьбу з бюрократією та паперовою тяганиною, наголошують на покращенні прозорості та подоланні корупції у державному секторі через переведення послуг і сервісів у електронний формат – у даному випадку Дніпро може слугувати прикладом для інших великих міст у цих питаннях», – підсумувала кандидатка соціологічних наук, експертка у сфері регіонального та міського розвитку Надія Міхно.