Борис Філатов про реновацію шкіл-тисячників: «Ми посуваємось уперед у цьому напрямі!»

Борис Філатов про реновацію шкіл-тисячників: «Ми посуваємось уперед у цьому напрямі!»

Системні реновації заплановані, зокрема, у п’яти школах міста. Деякі заклади будувалися ще в 30-х роках минулого століття, однак капітальних ремонтів не бачили до останнього часу.

У школах Дніпра стартував навчальний рік. До нового сезону заклади готували ретельно. Нині системні реновації заплановані, зокрема, у п’яти школах міста. Деякі заклади будувалися ще в 30-х роках минулого століття, однак капітальних ремонтів не бачили до останнього часу.

Так, у навчально-виховному комплексі № 148 «Спеціалізована школа-дошкільний навчальний заклад «Планета щастя», де нині навчається більш ніж 1,2 тис. учнів, комплексний ремонт зробили вперше за понад два десятиліття.

Нині у будівлі утеплили та оновили фасад. Також відремонтували покрівлю: її устелили утеплювачем, а зверху поклали кілька шарів фарби, котра захищає кімнати від надмірного прогрівання. Окрім того, у школі встановили кондиціонери, зробили газон, огородження, замінили вікна та двері. А також тепер вуличне освітлення біля цього закладу живиться від сонячних батарей.

«Це – надзвичайний подарунок. Грамотно і швидко вирішили наші технічні проблеми. Урахували енергоощадність, зони відпочинку. Це – проєкт майбутнього: коли роблять не частково, а вирішується комплексно, для дітей», – розповіла директорка школи Наталія Мітікова.

Будівля спеціалізованої середньої загальноосвітньої школи № 9 з поглибленим вивченням англійської мови була зведена ще 1936 року. Нині тут зробили перший за багато десятиліть капітальний ремонт. Його робили разом з обласною державною адміністрацією та обласною радою.

Як і обіцяв мер Дніпра, на території школи обладнали футбольне поле. У навчальному закладі також замінили покрівлю та утеплили фасад.У будівлі встановили нові вікна і двері, а також системи освітлення й опалення (з підключенням до місцевих теплових мереж).Крім цього, оновили вентиляцію, харчоблок, роздягальні, балкони, підвал і санітарні вузли, відремонтували класи. Облаштували і зовнішні мережі водопостачання та каналізації. Зробили паркан і ворота.


Ще один важливий елемент реконструкції – доступність. Ремонт тут продовжать, однак навчальному процесу це не заважатиме.

«Тут було важко робити все – було багато старого, занедбаного. Тепер сьогодні я вітала наших жінок, адже новим подвір‘ям ми можемо нарешті ходити на підборах. Усе дуже класно. Усім велике дякую!», – повідомила виконувачка обов’язків директора школи Анжела Кіба.

За словами батьків, для них головне, щоб у оновлених закладах діти могли навчатися не лише комфортно, а й безпечно.

«Програма з реновації шкіл-тисячників посувається вперед. Нині йдеться про п‘ять закладів. Це комплексна робота: починаючи від покрівель, фасадів, ливнівок і закінчуючи харчоблоками і переобладнанням класів. Мав розмову з батьками, директорами, вчителями, дітьми – людям подобається. Ми безумовно посуваємось уперед у цьому напрямі», – сказав Борис Філатов.

Міський голова нагадав також про заборону депутатам і чиновникам виступати на шкільних лінійках. Мер Дніпра відзначив, що нині дедалі більше учнівських свят проходять у форматі квестів і живого спілкування.