Як Коломойський використовує "Центренерго"

Як Коломойський використовує "Центренерго"

Ігор Коломойський призначив у "Центренерго" власний менеджмент. За чотири місяці дії керівництва призвели до недоотримання виручки держкомпанію у розмірі майже 700 млн грн. Як їм це вдалось?

В країні йде інформаційна війна між виробниками електроенергії та її крупними споживачами. Через недолугий запуск ринку електроенергії з липня, ціни на цей ресурс зросли на 10% - 30%.

ДТЕК Ріната Ахметова наполягає на преференціях для себе, як для вітчизняного виробника електроенергії через заборону імпорту та збереження високої ціни електроенергії.

З іншого боку, феросплавні заводи Ігоря Коломойського вимагають меншу ціну електроенергії та завдяки спірним судовим рішенням не платять тариф оператора системи передачі – НЕК "Укренерго".

Захищаючись від високих цін на цей ресурс, Коломойський взяв під контроль державну генеруючу компанію, яка продала його підприємствам електроенергію на 700 млн грн дешевше, ніж на ринку.

Як це відбувалось?

Наглядова рада ПАТ "Центренерго" 1 липня 2019 року призначила виконуючим обов'язки керівника компанії Володимира Потапенка. Вже новий Уряд, призначений в серпні, 18 вересня затвердив його.

Спочатку Потапенка пов'язували з шахраєм Дмитром Крючковим, з російським бізнесменом Павлом Фуксом і навіть з Олександром Януковичем – сином четвертого президента України.

Аж поки Ігор Коломойський наприкінці серпня не сказав в інтерв'ю Цензор.НЕТ, що в керівництві компанії "зрозумілі" йому люди.

Як "Центренерго" дісталось Коломойському?

До президентських виборів менеджмент "Центренерго" (ЦЕ) в особі в.о. директора Олега Коземка, був "зрозумілим ІгорюКононенку – соратнику п'ятого президента Петра Порошенка.

Наприклад, при Коземко "Центренерго" купувало вугілля у ТОВ "Краснолиманське" Віталя Кропачева, який задарма приватизував активи державної компанії ВК "Краснолиманська".

В квітні 2019 року в Україні відбулись президентські вибори, на яких Порошенко програв Володимиру Зеленському. Відразу після цього оточення Коломойського почало діяти.

На початку червня Фонд державного майна (ФДМУ), в управлінні якого знаходяться акції ЦЕ, змінив наглядову раду компанії.

Замість людей Кононенка – Євгена Асташева, Олександра Баранюка та Олександра Візіра (помічник нардепа Кононенка) – в наглядову раду були призначені співробітники ФДМУ: Олександр Провоторов, Олена Коротка, Ігор Присяжнюк.

На той момент ФДМУ очолював Віталій Трубаров, який вважається протеже політика і бізнесмена Віталія Хомутинника. Хомутинник, в свою чергу, є партнером Коломойського у газовидобувній компанії "Укрнафтобуріння".

Саме призначена за ініціативи Трубарова наглядова рада потім обрала керівником ЦЕ Володимира Потапенка.

Що таке "Центренерго"?

78% акцій "Центренерго" належить державі в особі ФДМУ. Компанія оперує трьома тепловими електростанціями, які виробляють електроенергію, спалюючи вугілля.

Серед них Трипільська ТЕС в Київській області, Зміївська – в Харківській та Вуглегірська – в Донецькій. Їх загальна встановлена потужність - 7690 МВт, або 14% від загальної потужності в країні.

В 2018 році ЦЕ виробила 8,68 млрд кВт*г, що дорівнює майже 6% від загального виробництва цього ресурсу в країні. Виручка ЦЕ від продажу електроенергії в 2018 році склала 14,51 млрд грн, чистий прибуток – близько 0,5 млрд грн.

Для чого Коломойському "Центренерго"?

З 1 липня 2019 року, згідно ухваленого в 2017 році профільного закону, в Україні почав діяти оптовий ринок електроенергії.

Грубо кажучи, раніше генерація всю свою електроенергію продавала в загальний котел – ДП "Енергоринок". А з 1 липня частина електроенергії продається за вільними цінами по двостороннім договорам між генерацією і споживачем, або на спеціальній біржі.

В Україні дві генеруючі компанії – державна НАЕК "Енргоатом" та ДТЕК Ріната Ахметова – на двох виробляють більше 75% всієї електроенергії. В 2018 році 54,5% виробив "Енергоатом" і 22% - ДТЕК.

Рішенням Уряду Володимира Гройсмана, який запустив ринок, 90% ресурсу "Енергоатому" продається по низьких цінах на потреби населення.

Це призвело до того, що із запуском ринку кінцевий тариф для промислових споживачів зріс на 10% - 30% в залежності від розташування та класу напруги.

Одними з найбільших споживачів електроенергії в країні є Нікопольський завод феросплавів (НЗФ) та Запорізький феросплавний завод (ЗФЗ), які належать Ігорю Коломойському та його партнерам.

Виробництво феромарганцю (сплав заліза і марганцю) з марганцевої руди на НЗФ та ЗФЗ здійснюється із застосуванням електроплавильних печей, які потребують багато електроенергії.

Взявши під контроль підприємство через Потапенка та комерційного директора Олександра Уварова, Коломойський забезпечив для своїх підприємств джерело дешевої сировини. Інші споживачі вимушені купувати електроенергію на біржі за ринковими цінами.

Як "Центренерго" купує вугілля?

БЦ зібрав інформацію про роботу ЦЕ з шести різних джерел. Але жодне з них не погодилось говорити про компанію відкрито. Одні – політичні опоненти Коломойського, другі – його конкуренти в боротьбі за "Центренерго", треті – представники влади, що бояться проблем з боку Коломойського.

Через прес-службу "Центренерго" БЦ запропонував інтерв'ю Володимиру Потапенку. Але той не виявив згоди спілкуватись із журналістами.

Щоб виробити електроенергію, ТЕС "Центренерго" мали закупити вугілля. Після виходу з компанії його колишнього керівництва, ЦЕ залишилось без обігових коштів. Перше півріччя 2019 року ЦЕ завершило зі збитком в 1,2 млрд грн.

За твердженням представників Уряду, Коломойський влив в ЦЕ обігові кошти для закупівлі вугілля.

Компанія бере вугілля з трьох основних джерел: з державних шахт по ціні 2500 грн/т без ПДВ, у компанії "Д.Трейдінг" по середній ціні 2300 грн/т, та у компанії "Нафта Форс" по середній ціні 2200 грн/т.

"Д.Трейдінг" – трейдер з групи "Донбасенерго", іншої вугільної генерації (оперує Слов'янською ТЕС), яка належить нардепу Максиму Єфімову та її багаторічному керівнику Едуарду Бондаренко.

"Нафта Форс" – компанія з групи Приват Ігоря Коломойського. Її єдиний засновник та директор Павло Алексєєнко також був засновником ТОВ "Маріо Груп" – оператора АЗС під брендом ANP, які входять в паливну групу Авіас Коломойського.

Джерела постачання вугілля на "Центренерго" в 3-му кварталі 2019 року

Постачальник вугілля Обсяг, тис. т Середня ціна, тис. грн/т без ПДВ
Державні шахти 453 2,5
ТОВ "Д.Трейдинг" 347 2,31
ТОВ "Нафта Форс" 307 2,16
Інші трейдери 17 2,02

Джерела БЦ

Згідно з даними української митниці, "Нафта Форс" почала імпортувати російське вугілля із РФ та Білорусі в липні 2019 року. В серпні вона імпортувала 104 тис. вугілля із середньозваженою ціною 2,16 тис. грн за тону без ПДВ, а у вересні – 175 тис. тон із ціною 2,06 тис. грн за тону.

Крім того, за словами джерел БЦ, користуючись адмінресурсом "Центренерго" безкоштовно відібрало вугілля з шахт Віталія Кропачева. Той, в свою чергу, відібрав їх у держави через борги перед власними постачальниками.

Кому "Центренерго" продає електроенергію?

Найбільші втрати "Центренерго" несе не від купівлі вугілля, як було за кураторства Кононенка та Кропачева, а від продажу електроенергії.

Ще перед запуском ринку Уряд Володимира Гройсмана зобов'язав державні компанії для укладання двосторонніх договорів проводити аукціони на "Українській енергетичній біржі" (УЕБ).

Вже перші аукціони з продажу електроенергії на липень показали, що покупцями ресурсу ЦЕ, більшою частиною, стали компанії Коломойського. Про це повідомив біржовий комітет УЕБ. Але з того часу жодного разу УЕБ не публікувала релізів про результати аукціонів з продажу електроенергії.

Використовуючи дані джерел, БЦ підрахував, що за три місяці, в липні-вересні 2019 року, "Центренерго" виробила 2,42 млрд кВт*г електроенергії.

З цього обсягу 2,03 млрд кВт*г або 84% було продано компаніям, що пов'язані з групою Приват Ігоря Коломойського.

Як Коломойський використовує "Центренерго"

Як видно з таблиці, багато електроенергії напряму закупили підприємства, контроль над якими визнає Коломойський. Це згадані вище НЗФ і ЗФЗ, а також родовища "Привату", що забезпечують їх марганцевою рудою: Покровський ГЗК в Дніпропетровській області та Марганецький ГЗК в Запорізькій. Також ресурс ЦЕ купляв "Дніпроазот" Ігоря Коломойського.

Продаж електроенергії "Центренерго" в липні-вересні 2019 року

Покупець електроенергії (е/е) Обсяг е/е, млн кВт*г Контроль
АТ "Ніковопльський завод Феросплавів" 936,83 Приват, Ігор Коломойський
ТОВ "Юнайтед Енерджі" 381,21 Приват, Ігор Коломойський
ТОВ "Укртрансліт" 374,91 Приват, Ігор Коломойський
ДП "Оператор ринку" 312,23 Держава
АТ "Запорізький феросплавний завод" 309,92 Приват, Ігор Коломойський
ПАТ НЕК "Укренерго" 35,17 Держава
ТОВ "Агро-НВ" 17,52 УЛФ, Олег Бахматюк
АТ "Дніпроазот" 10,92 Приват, Ігор Коломойський
ПАТ "ЕК "Барвінок" 10,18 Приват, Ігор Коломойський
КП "Кривбасводоканал" 6,17 Криворізька міськрада
АТ "Покровський ГЗК" 7,73 Приват, Ігор Коломойський
ТОВ "Черкасиенергозбут" 5,21 Держава
ТОВ "Чернівецька обласна енергопостачальна компанія" 4,32 Енергопоставка, Нелля Костенко
ДП "Енергоринок" 2,74 Держава
АТ "Марганецький ГЗК" 2,18 Приват, Ігор Коломойський
Всього 2417,24 -

Джерела БЦ

"Юнайтед Енерджі" – трейдер з групи Приват, який почав імпорт електроенергії з РФ в жовтні. Ще з початку 2019 року "Юнайтед Енерджі" стала постачальником природного газу для "Дніпроазоту" Коломойського.

Засновником компанії "Укртрансліт" є Костнтин Зубков з Дніпра. Згідно інформації порталу Чесно, перед президентськими виборами, в березні 2019 року, він перерахував на передвиборчу компанію Володимира Зеленського 1,6 млн грн – майже ліміт дозволеного фінансування фізособами.

Раніше Зубков був керівником ТОВ "Промислова комплектація", яке заснували кіпрські офшори M.L.E.Trading та Ellerhall. Вони фігурують у справі щодо виведення коштів з Приватбанку перед його націоналізацією. У цих фірм менеджмент банку часів Коломойського позичав гроші.

Останній з пулу крупних покупців електроенергії ЦЕ – ДП "Оператор ринку". Це оператор біржових сегментів ринку електроенергії: ринку на добу наперед (РДН) та внутрішньодобового ринку (ВДР). НЕК "Укренерго", відповідно – оператор Балансуючого ринку (БР).

Згідно законодавства, кожна генеруюча компанія не менше 10% свого ресурсу має продавати на біржі: РДН, ВДР та БР.

За якою ціною "Центренерго" продає електроенергію?

Як відбуваються аукціони по двостороннім договорам на УЕБ? Продавець (ЦЕ) виставляє свій лот з обсягом електроенергії відповідного профілю (База, Пік, або Оффпік), а покупець пропонує за нього ціну.

Так ЦЕ і робило. Але реагувало на пропозиції лише потрібних покупців, ігноруючи більш дорогі пропозиції незалежних гравців ринку.

За інформацією джерел БЦ, всього в липні на УЕБ були пропозиції на купівлю 2,86 млрд кВт*г із середньозваженою ціною 1,75 грн/кВт*г. А продано було 1,33 млрд кВт*г із середньозваженою ціною 1,36 грн/кВт*г.

Нагадаємо, що найбільшим продавцем електроенергії на УЕБ є "Центренерго". Порівняно невеличкий обсяг через аукціони на УЕБ також продає державна Калуська ТЕЦ.

Така статистика свідчить, що попит на ресурс перевищував пропозицію. Ціна була високою. Але "Центренерго" продавала свій ресурс компаніям з групи Приват за меншою ціною.

Інше джерело БЦ надає ціни і обсяги продажів електроенергії на УЕБ у порівнянні із середніми місячними цінами на РДН.

Період Середньозважена ціна на УЕБ, коп./кВт*г Середня ціна на РДН, коп./кВт*г Обсяг продажу, млн кВт*г Різниця, коп./кВт*г Різниця, млн грн
Липень 144,5 157,8 601 -13 -80
Серпень 129,5 160,9 750 -31 -235
Вересень 129,4 150,4 943 -21 -199
Жовтень 141,8 155,3 1313 -13 -177
Сукупно за 4 місяці 133,4 155,6 3606 -22 -690

Джерела БЦ

Виходить, що через продаж електроенергії за прямими договорами компаніям Коломойського, "Центренерго" за неповних 4 місяці недоотримало 700 млн грн виручки.

Як Коломойський використовує "Центренерго"

Цими грошима були субсидовані конкретні компанії Коломойського, які отримали електроенергію зі знижкою. В той же час, всі інші металургійні і промислові підприємства купували електроенергію на РДН, РСВ та РБ за ринковою ціною, яка в була на 15% вища.

Що буде далі

Після перших витоків інформації про контрагентів "Центренерго" – таких як "Нафта Форс", або "Юнайтед Енерджі" – ЗМІ почали писати про те, що "президент віддав "Центренерго" Ігорю Коломойському".

Цьому посприяв і сам Коломойський, який жваво роздає інтерв'ю і каже про "зрозуміле" йому керівництво в "Центренерго".

13 вересня Офіс президента повідомив про зустрічкерівництва держави з Коломойським. Ця новина набула широкого розголосу.

Як Коломойський використовує "Центренерго"

На зустрічі з боку влади були присутні сам президент, голова Уряду Олексій Гончарук, міністр енергетики Олексій Оржель та голова парламентського Комітету з питань паливно-енергетичного комплексу Андрій Герус.

Як розповіли БЦ співбесідники, які були присутні на зустрічі, голова держави пояснив олігарху, що його дії завдають удару по іміджу влади. Він наполягав, щоб "Центренерго" перестало продавати свій ресурс через аукціони на УЕБ, де продавець бачить конкретних покупців і перевело ресурс на біржу ДП "Оператор ринку".

На ринкових сегментах ринку РДН, ВДР та РБ, продавець та покупець не знають, хто їхній контрагент. Саме цим забезпечується принцип рівних правил та запобігання зловживаннями.

Коломойський пообіцяв, що з жовтня "Центренерго" почне продавати свою електроенергію на РДН. Але на початку місяця компанія знов провела аукціони на УЕБ.

За ловами співбесідників БЦ, така сама розмова була у Володимир Зеленського з Рінатом Ахметовим в червні 2019 року. Ахметов дав обіцянку не допустити підвищення ціни електроенергії його енергохолдингом ДТЕК після запуску ринку. Але так само не виконав обіцянки.

Лише 11 жовтня "Центренерго" зробило заяву про те, що з листопада 2019 року 90% своєї електроенергії буде продавати на РДН.

Чи загрожує державі контроль Коломойського над "Центренерго"? По-перше, як і багатьох випадках до того, компанія буде загнана в борги перед олігархом.

Після цього держава вже не зможе продати її під час приватизації по ринковій ціні. А план її приватизації був ухвалений ще в 2016 році.

По-друге, продаж електроенергії "Центренерго" по низьких цінах зробить із активу, який в 2018 році мав прибуток у 0,5 млрд грн, збиткове підприємство.

По-третє, продаж електроенергії ЦЕ по двостороннім договорам компаніям Привату, виводить цю електроенергію з конкурентного ринку. А це означає, що всі інші непобутові споживачі, включаючи метзаводи, шахти, комунальні водоканали, міській електротранспорт, змушені платити за цей ресурс вищу ціну через низьку пропозицію.