У Дніпрі діють три муніципальні програми з енергоефективності

У Дніпрі діють три муніципальні програми з енергоефективності

У Дніпрі впроваджено три основні міські програми з енергоефективності: надання фінансової підтримки ОСББ і ЖБК; проєкт міської ради та Європейського банку реконструкції та розвитку, спрямований на бюджетні установи; модернізація системи зовнішнього освітлення.

Наскільки вдало ці програми реалізуються у Дніпрі, розповів голова правління «Комітету виборців України» Станіслав Жолудєв напередодні Міжнародного дня енергозбереження, що відзначають 11 листопада.

«У розвинутих країнах теплозабезпечення здійснюється на основі принципів енергоефективності. В Україні надзвичайно велика потреба в інвестиціях в енергоефективність будівель. Наразі близько 144 тис. домів (80 % усіх багатоквартирних) потребують модернізації. У зв’язку з чим популяризуються різні програми енергозбереження. За даними Держенергоефективності України, станом на 4 листопада 2019 року, 2272 ОСББ по всій країні залучили майже 730 млн грн на енергоефективні заходи. Це вже перевищує показники всього 2018 року (1,6 тис. ОСББ оформили 460 млн грн кредитів). Тільки за жовтень понад 350 організацій співвласників використали майже 100 млн грн «теплих» кредитів на комплексну термомодернізацію будівель», – розповів Станіслав Жолудєв.

Відповідно до дослідження 2019 року Держенергоефективності та ГО «Український центр соціальних реформ», програми енергоефективності є досить успішними. Так, в опалювальні періоди 2015-2018 років зафіксували скорочення обсягів споживання послуг теплопостачання на 20 % і послуг з газопостачання на 10 %. А економія тепла завдяки термомодернізації становить близько 24 %, заощадження газу – до 11 %.

Так, у Дніпрі діють три програми з енергоефективності.

Перша – це програма сприяння у наданні фінансової підтримки ОСББ, ЖБК і власникам одно- та двоквартирних житлових будинків «Енергоефективна оселя» (затверджена рішенням міської ради від 25.04.2018 № 30/31, зі змінами).

Її мета – підвищити рівень енергоефективності об’єктів житлового сектору шляхом зниження теплових витрат, установлення індивідуальних теплових приладів, переходу на альтернативні та відновлювальні джерела енергії.

Механізм реалізації програми полягає у тому, що з міського бюджету позичальнику компенсується до 30 % від суми «теплих» кредитів, але не більш ніж 150 тис. грн за одним договором.

У 2018 році за цією програмою отримали кредити 18 ОСББ, сума компенсації з міського бюджету склала 1,2 млн грн.

Цьогоріч на фінансування заходів програми муніципалітет виділив 3 млн грн. У 2019-му міська влада планує надати компенсації по «теплих» кредитах не менш ніж 40 ОСББ.

Друга програма – це спільний інвестиційний проєкт Дніпровської міської ради та Європейського банку реконструкції та розвитку (ЄБРР). Її мета – підвищення енергоефективності у бюджетних установах.

«Дніпро став першим українським містом, де реалізується подібний проєкт. За цією програмою здійснюється підвищення енергоефективності у дитячих садках та школах, яке забезпечить не тільки економію енергоресурсів, а й створить комфортні умови для перебування у навчальних закладах. Енергомодернізація дозволить скоротити споживання ресурсів сумарно на 30-35 % у будівлях комунальної власності, які беруть участь у проєкті», – розповів Станіслав Жолудєв.

Цьогоріч уже розпочалися роботи з впровадження енергоефективних заходів у 84 бюджетних установах Дніпра.

Третя програма, в якій Дніпро бере участь, – це проєкт розвитку муніципальної інфраструктури України, що виконується на основі фінансової угоди між нашою державою та Європейським інвестиційним банком. За документом передбачається енергоефективна реконструкція системи зовнішнього освітлення міста. Результатом стане скорочення витрат на електроенергію для вуличних ліхтарів та утримання мереж зовнішнього освітлення, а також забезпечення безпеки дорожнього руху та запобігання правопорушень.

«Ми хочемо закликати ОСББ до більш активної участі. Ви знаєте, що у нас у Дніпрі розвиваються програми партиципаторних бюджетів. Хотілося б, щоб якомога більше органів самоорганізації населення, власників багатоповерхових будівель зверталися зі своїми проєктами, бо 40 ОСББ для Дніпра, які отримали «теплі» кредити, – це крапля в морі», – зазначив Станіслав Жолудєв.