Влада, проголосивши курс на реформу децентралізації, згортає її

Влада, проголосивши курс на реформу децентралізації, згортає її

Асоціація міст України зробила заяву на підтримку децентралізації

На засіданні парламентського Комітету з питань бюджету обговорювали законопроект «Про державний бюджет України на 2020 рік». За заявою Асоціації міст України у проекті Держбюджету на 2020 рік безпрецедентний дефіцит коштів місцевих бюджетів, що призведе до неможливості забезпечення елементарної життєдіяльності громад.

Про це йдеться у повідомленні прес-служби Асоціації міст України.

У зв'язку з цим, Асоціація зробила заяву на підтримку децентралізації.

Публікуємо текст заяви без змін:

"Влада, яка проголосила курс на завершення реформи з децентралізації, руками своєї більшості у парламенті цю реформу може просто згорнути

На засіданні парламентського Комітету з питань бюджету обговорювали законопроект «Про державний бюджет України на 2020 рік».
Асоціація міст України заявляє, що закладений у проекті Державного бюджету на 2020 рік безпрецедентний дефіцит коштів місцевих бюджетів призведе до неможливості забезпечення елементарної життєдіяльності громад та надання їх жителям основних послуг – охорони здоров’я, освіти, соцдопомоги, утримання ЖКГ та доріг, благоустрою тощо. Це стосується усіх громад без винятку – сіл, селищ, ОТГ, малих та великих міст.

Обрана цього року влада неодноразово заявляла, що децентралізація має бути логічно завершена, оскільки ця реформа спрямована на покращення життя людей.

Але, замість обіцяної децентралізації Уряд у проекті Держбюджету-2020 не лише суттєво зменшує доходи місцевих бюджетів, відбираючи джерела цих доходів, а й перекладає на місцевий рівень витрати, які має нести держава – підвищення зарплат вчителям, пільги на проїзд та інше. А парламент за рекомендації бюджетного Комітету та завдяки монобільшості, цей Держбюджет готовий підтримати.

Асоціація міст України закликає захистити інтереси простих громадян, адже усі вони живуть у громадах, які влада намагається позбавити ресурсів для існування!"