Що змінилося для пільговиків в оплаті житлово-комунальних послуг

Що змінилося для пільговиків в оплаті житлово-комунальних послуг

Із 1 жовтня 2019 року запроваджено новий механізм виплати пільг на житлово-комунальні послуги. Дніпрянам, котрі мають право на соціальні гарантії, і отримали в листопаді квитанції, де вказано платежі без урахування розміру пільги, не варто хвилюватися – пільги не скасовано.

Про це та інше щодо змін по виплаті пільг розповіла на прямій лінії в редакції газети “Наше місто” завідуюча відділом управління соціального захисту департаменту соціальної політики Дніпровської міської ради Віра МІЩЕНКО.

Що змінилося для пільговиків в оплаті житлово-комунальних послуг

—Якщо раніше у квитанціях громадяни, які користуються пільгою, отримували суму до оплати вже з урахуванням знижки, то зараз — зазначено, що у домогосподарстві є пільговик і наданий розрахунок за фактичну послугу без урахування пільги,— зазначила Віра Міщенко.

Новий механізм виплат пільг передбачає, що гроші перераховуватимуться людям, а не підприємствам-надавачам послуг. Монетизація пільг не вплине на розмір передбачених законом соціальних гарантій і дозволить громадянам заощаджувати кошти на економному споживанні та використовувати їх на власні потреби.

Відповідаючи на запитання дніпрян щодо нововведень, завідуюча відділом звернулася до роз’яснень Міністерства соціальної політики, де наголошується, що відтепер пільга надається у грошовій формі органами соціального захисту населення.

Розраховані суми пільг надходитимуть в АТ “Ощадбанк” для подальшого проведення ним розрахунків з надавачами послуг за кожного конкретного пільговика (безготівкова форма).

Тим пільговикам, які подали заяву до органу соціального захисту населення на отримання пільги готівкою, її виплатять ( як зазначено у заяві) через банк або поштою.

У разі отримання готівки пільговик має сплатити спожиті послуги повністю, інші пільговики сплачують, як і раніше, частину платежу, а суму пільги за них перерахує надавачу послуг АТ “Ощадбанк” За наявності даних про номер мобільного телефону, пільговик отримає інформацію від банку про проведені платежі.

Враховуючи, що відповідний механізм запроваджується вперше, через неточності в даних з технічних причин можуть бути випадки ненарахування окремим особам суми пільги за жовтень 2019 року. У таких випадках потрібно звернутися до органу соціального захисту населення за місцем проживання для уточнення інформації. Після чого сума пільги за жовтень буде донарахована в наступному місяці.