Адвокат Гула, коментуючи рішення МОН, наголосив на незаконності недопуску нещеплених дітей до школи

Адвокат Гула, коментуючи рішення МОН, наголосив на незаконності недопуску нещеплених дітей до школи
Міністерка освіти і науки України Ганна Новосад 20 січня заявила, що допуск до школи нещеплених дітей буде особистою відповідальністю керівника навчального закладу. Але недопуск до отримання знань у стінах шкіл порушує конституційні права дітей на освіту, пояснює адвокат Сергій Гула у своєму блозі на Youtube.

"За кожну конкретну школу відповідає директор. Тому очевидно, якщо буде прийнято якесь рішення з цього приводу, то це буде відповідальність керівника навчального закладу – прийняти в школу дитину або запропонувати якусь іншу форму навчання, з огляду на наявну довідку", – сказала Новосад.

Міністерка зауважила, що такі рішення ще напрацьовуються спільно з Міністерством охорони здоров'я. І сказала, що Міносвіти звернулося до Міністерства охорони здоров'я з проханням внести зміни в довідку 086, яка є обов'язковою для зарахування учня до навчального закладу, щоб вказувати там статус про наявність чи відсутність щеплення.

За словами адвоката,у цьому рішенні є ряд порушень прав дитини.

- На сьогодні жодних повноважень у будь-якого директора, чи будь-якого чиновника недопустити дитину до школи - немає... І якщо хтось (у данному випадку директор) недопускає дитину до занять, то він, по-перше, обмежує конституційні права дитини на освіту. По-друге, нівелює обов'язок держави на обовязковість загально-середньої освіти, - наголошує Сергій Гула.

За словами Гули, здоров'яне може бути перепоною до отримання знань у стінах школи, так як, згідностатті 53 Конституції України, кожен має право на освіту.Відповідно до статті 13 Міжнародного пакту про економічні, соціальні і культурні права Конституція і визнає право на освіту за кожною людиною, незалежно від її статі, раси, національності, соціального і майнового стану, роду та характеру занять, світоглядних переконань, належності до партій, ставлення до релігії, стану здоров’я та інших обставин.

По-друге,відповідати за вибір форми навчання можуть лише батьки, не директор. Директор, за словами адвоката, не має таких повноважень. Згідно чинного законодавства, яка буде формаосвіти вирішують не директори, а виключно батьки.

Також у Законі України про освіту, ст.3, п. 2 сказано, що вУкраїні створюються рівні умови доступу до освіти. Ніхто не може бути обмежений у праві на здобуття освіти. Право на освіту гарантується незалежно від віку, статі, раси, стану здоров’я .., а також інших обставин та ознак.

Гула також наголосив, що доступ до закладу освіти є невідємною складовою права особи на освіту. А недопуск до навчального закладу здорових дітей - це маразм.

- Не можна допускати дискримінацію за вакцинацією тому, що ці діти здорові. Як можно здорову дитину недопустити до закладу освіти? Вибачте, но це маразм, не інакше. Якщо дитина здорова і не несе загрози суспілтсву, то її не можна недопускати, - пояснює адвокат.