Завтра у Дніпрі стартує Всеукраїнський фестиваль вуличного мистецтва

Завтра у Дніпрі стартує Всеукраїнський фестиваль вуличного мистецтва

У п’ятницю, 14 лютого, у Дніпрі стартує другий етап V Всеукраїнського фестивалю вуличного мистецтва — це єдина подібна подія в Україні, яка проходить взимку. Церемонія почнеться о 17:00 у ТРЦ “Дафі” (бул. Зоряний, 1-а). Про це повідомляє Дніпроград з посиланням на прес-реліз заходу.

Після церемонії відкриття артисти вийдуть на майданчики й почнеться перший уік-енд фестивалю у Дніпрі. Всього їх буде чотири. В останній день фестивалю, 8 березня буде підведений результат конкурсу й відбудеться нагородження переможців. За чотири тижні глядачі побачать артистів, які працюють у жанрах живої скульптури, жонглювання, маріонеток та зовсім новому для фестивалю жанрі еквілібристики. Головна місія фестивалю — надати вуличним артистам можливість виступати у зимовий період, а глядачам подарувати літні враження та емоції від найкращих представників вуличного мистецтва.

На церемонії відкриття відбудеться знайомство артистів з суддями та публікою, після чого конкурсанти займуть місця на різних локаціях фестивалю та почнуть виступи. А журі буде оцінювати їх та виставляти оцінки. З цього дня артисти традиційно виступатимуть щоп'ятниці, щосуботи та щонеділі в один і той же час з 17:00 до 20:00 до 8 березня.

А 8 березня відбудуться закриття й нагородження переможців. Призовий фонд становить 80 000 грн, а ще буде окрема нагорода для володаря Призу глядацьких симпатій. Переможців та призерів визначатимуть у двох номінаціях: “статичні жанри” (представлені на фестивалі живою скульптурою) і “динамічні жанри” (цього року це лялькарі, еквілібристи, жонглери).

Перший етап, з 10 січня по 2 лютого відбувався у Харкові. За його результатами у динамічних жанрах найбільше балів (38) набрала наймолодша конкурсантка Тетяна Сажина з Харкова. Її колега по цирковій школі Circusflex Анастасія Титова отримала 31 бал (обидві виступатимуть й на відкритті фестивалю у Дніпрі). Переможець минулого фестивалю Сергій Соловйов (Театр маріонеток “Комплімент”, Житомир) набрав 30 балів, хоча має виступ у запасі.

Схожа ситуація у “статичних жанрах”. Лідером з 52 балами став досвічений Дмитро Буйвал з Сум — переможець минулого фестивалю. Його наздоганяє з 43 балами новачок у жанрі Олександр Носкович з Мінську (Театр живих скульптур “Студія Золотого режисера”). У дніпрянина Миколи Федосова лише 20 балів, але в нього теж на один виступ менше, тому він може наздогнати лідерів вже 14 лютого — все залежить від оцінок суддів.

У кожного уік-енду буде свій суддя. Так, у перший уік-енд оцінювати артистів будеОльга Волошина— директорка і художня керівниця “Телетеатру”. Вона має чітке розуміння різниці між різними номінаціями конкурсу: “У динамічному жанрі важливі майстерність і безпомилкове виконання трюків, тут треба показати на що здатна людина. У живій скульптурі обов'язково має бути сенс в образі. За кожною скульптурою повинна стояти історія, внутрішній зміст, який артист висловлює у образі. Це суттєва різниця”, - пояснює суддя фестивалю.

Окрім Ольги Волошиної, до журі увійшли:

·Анна Жихарєва-Толстік- маркетинг-експертка, співзасновниця платформи «Асамблея культурного обміну України», організаторка фестивалів “Народи Світу» та «Карусель», «Фестиваль мімів», «Битва Хорів»

·Олена Лагода– режисерка масових заходів, власниця івентаѓенції Lagoda event studio, організаторка фестивалю «Петриківський Дивоцвіт», «День Європи».

·Олександр Мефисто- шоуілюзіоніст, переможець III Всеукраїнського фестивалю вуличного мистецтва.

Традиційно всі виступи відбуваються на майданчику ініціатора та організатора фестивалю ТРЦ “Дафі” у Харкові та Дніпрі. Фестиваль, який проходить щорічно, минулого року взяв паузу — у дніпровському центрі проходила реновація. Зараз оновлена будівля знову готова приймати масштабні заходи.

“Реновація відбулася в нас, у фестивалі, у артистів. Ми бачимо багато нових жанрів, нових молодих артистів поряд з досвідченими ветеранами руху. Тобто статус фестивалю як однієї з найважливіших подій у вуличному мистецтві України підтверджується”, — розповідає директор з маркетингу Всеукраїнської мережі “Дафі” Наталія Борисова.

Виступи артистів традиційно будуть проходити щоп'ятниці, щосуботи та щонеділі 14-16 лютого, 21-23 лютого 28 лютого — 1 березня та 6-8 березня в один і той же час - з 17:00 до 20:00.

Список учасників конкурсної програми фестивалю:

Статичні жанри (за алфавітом):

·Норік Барсегян (“Артіль Міф”, жива скульптура, Суми)

·Дмитро Буйвал (Приз глядацьких симпатій 2017 року, 2 місце 2015 року, переможець 2018 року, “Артіль Міф”, жива скульптура, Суми)

·Віталій Демчук та Юлія Пахаян (Арт-група “Грімм”, жива скульптура, Кривий Ріг)

·Олександр Носкович (Театр живих скульптур “Студія Золотого Режисера”, жива скульптура, Мінськ, Білорусь)

·Марина Павленко (“Артіль Міф”, жива скульптура, Суми)

·Олексій Стукін (3 місце 2016 року, 2 місце 2017 року, 3 місце 2018 року, Театр живих скульптур “Студія Золотого Режисера”, жива скульптура, Мінськ, Білорусь)

·Анастасія Ступак (“Артіль Міф”, жива скульптура, Суми)

·Микола Федосов (3 місце 2017 року, жива скульптура, Дніпро)

·Денис Чернущенко (“Артіль Міф”, жива скульптура, Суми)

·Альона Ягупа (“Артіль Міф”, жива скульптура, Суми)

Динамічні жанри (за алфавітом):

·Тетяна Сажина (Циркова школа “Circusflex”, еквілібристика на тростинах, Харків)

·Сергій Соловйов (Театр-студія ляльок-маріонеток ""Комплімент", театр маріонеток, Житомир)

·Анастасія Титова (Циркова школа “Circusflex”, жонглювання, Харків).

Дізнатися більшепро історію Всеукраїнського фестивалю Вуличного мистецтва можнаТУТ

Сторінка Фестивалю у Facebook

Графік проведення IV Всеукраїнського фестивалю вуличного мистецтва:

14 лютого, 17:00- День відкриття Фестивалю в Дніпрі (бул. Зоряний, 1-а)

14 лютого - 8 березня(виключно п'ятниці, суботи та неділі з 17:00 до 20:00) - Турнірні дні в Дніпрі

8 березня- Закриття фестивалю в Дніпрі (вручення дипломів і подарунків від майданчика Фестивалю - ТРЦ «Дафі», підведення результатів та нагородження переможців).