Кличко: АМУ запропонує свою Концепцію змін до Конституції в частині місцевого самоврядування

Кличко: АМУ запропонує свою Концепцію змін до Конституції в частині місцевого самоврядування

Асоціації міст України пропонуватиме на розгляд Конституційної комісії розроблену АМУ Концепцію щодо змін до Конституції України в частині місцевого самоврядування та територіальної організації державної влади. Таке рішення ухвалили на засіданні правління Асоціації міст України в Києві. Про це йдеться в повідомленні сайту мера Києва Володимира Кличка.  Разом з тим, Правління АМУ привітало рішення Президента України щодо відкликання проекту Закону «Про внесення змін до Конституції України (щодо децентралізації влади)» №2598 від 13.12.2019 для доопрацювання з усіма зацікавленими сторонами.

Асоціації міст України пропонуватиме на розгляд Конституційної комісії розроблену АМУ Концепцію щодо змін до Конституції України в частині місцевого самоврядування та територіальної організації державної влади. Таке рішення ухвалили на засіданні правління Асоціації міст України в Києві.

Про це йдеться в повідомленні сайтумера Києва Володимира Кличка.

Разом з тим, Правління АМУпривітало рішення Президента України щодо відкликання проекту Закону «Про внесення змін до Конституції України (щодо децентралізації влади)» №2598 від 13.12.2019 для доопрацювання з усіма зацікавленими сторонами.

Концепцією, що розробили Асоціація, пропонуєтьсязапровадити дворівневе місцеве самоврядування: первинний рівень - муніципалітет (один або декілька населених пунктів з навколишніми територіями); вторинний рівень - область (спільні питання жителів муніципалітетів області).

"Необхідно зберегти на рівні муніципалітету модель сильного мера, виборної посадової особи, яка очолює виконавчі органи та головує на засіданнях відповідної ради. Також жителі кожного муніципалітету повинні обирати своїх депутатів до обласної ради, а муніципальні ради можуть їх відкликати. При тому, що найважливіші рішення обласної ради потребують проведення консультацій з муніципальними радами. А рішення обласних рад пропонується, щоб виконували їх виконавчі органи", - наголосив голова АМУ, мер Києва Віталій Кличко.

Пропонується, що державну виконавчу владу в АР Крим, областях та повітах здійснюють виключно територіальні представництва органів державної влади. Порядок та способи координації вказаних територіальних представництв визначаються законом.

Компетенція органів місцевого самоврядування й надалі поділяється на власну та делеговану державою. Зупинення та скасування актів органів місцевого самоврядування здійснюється виключно у судовому порядку. Державний нагляд за делегованою державою компетенцією здійснюється територіальними представництвами органів державної влади в порядку та випадках, що визначаються законом.

Якповідомляют на сайті мера Києва, до Асоціації міст України вступило 44 нових члени. І тепер Асоціація налічує 872 громади. Про це заявив голова АМУ, мер Києва Віталій Кличко на засіданні правління Асоціації, яке відбувається у Києві.

"До нас надійшло 44 рішення місцевих рад про вступ до Асоціації. 39 з них є об’єднаними територіальними громадами. Ще одна - Новобузька міська рада Миколаївської області - підтвердила своє членство в Асоціації після об’єднання", - сказав Віталій Кличко.

Так, сьогодні до Асоціаціїміст України входить872 члени, зокрема 484 об’єднані громади.