Дніпро входить до топ-10 найбільш безпечних міст України

Дніпро входить до топ-10 найбільш безпечних міст України

Згідно з даними регіональних статистичних управлінь і звітів обласних прокуратур за 2019 рік, Дніпро входить до топ-10 найбільш безпечних міст України. Ми посідаємо 6-те місце.

Про це під час пресконференції розповіла кандидатка соціологічних наук, експертка у сфері регіонального та міського розвитку Надія Міхно. Так, у Дніпрі показник злочинності у розрахунку на 100 тис. населення становить 1 262,42. Натомість в Ужгороді ця цифра сягає 2 412,24 злочинів на 100 тис. мешканців, у Києві - 1 819,75, у Миколаєві - 1 791,61, у Луцьку - 1 616,76, у Львові - 1 599,76.

«За даними звітів обласної прокуратури, з 2015 по 2019 рік у Дніпрі злочинність скоротилася на 8,4 %. Відповідно до аналізу криміногенної ситуації, з 2018 по 2019 рік у районах Дніпра спостерігається зменшення деяких видів злочинів. Наприклад, у Шевченківському кількість правопорушень проти основ національної безпеки України зменшилась на 16,7 %, шахрайств - на 33,9 %, на 35 % - правопорушень, пов’язаних з обігом наркотиків. В Індустріальному – умисних тяжких тілесних ушкоджень стало менше на 77,8 %, у Чечелівському - на 100 % поменшало розбоїв. Обсяг особливо тяжких кримінальних правопорушень у Дніпрі за даний період зменшився на 18 %, а частка розкриття кримінальних правопорушень збільшилась на 3 %», - навела статистичні дані Надія Міхно.

Також експертка зазначила, що для повного розуміння ситуації щодо безпеки у Дніпрі необхідно враховувати і рівень аварійності на вулицях міста. Відповідно до даних патрульної поліції, серед 5-ти найбільших міст України (Київ, Харків, Львів, Одеса) Дніпро має один з найнижчих показників кількості ДТП з постраждалими. Торік таких сталося 947. Найбільше аварій з постраждалими у Києві (2 270), Одесі (1 227) та Харкові (1 070).

«Зменшення рівня злочинності та поліпшення ситуації на дорогах вдалося досягти завдяки комплексним заходам, які здійснює муніципалітет. У Дніпрі реалізується програма «Безпечне місто», відповідно до якої діє унікальний Ситуаційний центр. Крім цього, функціонує система зовнішнього відеоспостереження, що постійно вдосконалюється. Для підвищення безпеки на дорогах міста як для водіїв, так і для пішоходів, у Дніпрі активно модернізується та вдосконалюється дорожньо-транспортна інфраструктура: встановлюються напрямні пішохідні огорожі, антипаркувальні стовпчики, металеві бар’єрні огородження на магістральних дорогах, замінюються або встановлюються додаткові дорожні знаки, наноситься довгостійка розмітка, з’являються нові світлофорні об’єкти, модернізується зовнішнє освітлення вулиць», - розповіла Надія Міхно.

Експертка також звернула увагу на програму «Безпечна школа» - як окремий аспект безпеки у Дніпрі. Цей проєкт передбачає встановлення у закладах загальної середньої освіти міста охоронної та пожежної сигналізацій, систем відеоспостереження та оповіщення тощо. Наразі програма активно розвивається та є вагомим внеском у загальну безпеку Дніпра.