ЗНО може не відбутися через ряд заборон – Ганна Новосад

ЗНО може не відбутися через ряд заборон – Ганна Новосад

Ексочільниця Міністерства освіти і наукиГанна Новосад написала на своїй сторінці уфейсбуці, що аби провестиЗНО, необхідно зняти ряд заборон,які існують зараз, зокрема на перевезення між областями та кількість людей в приміщенні. Вонапоставила під сумнів проведення ЗНО, а також додала, що британське Міносвіти скасувало всі іспити для отримання атестату.

Поряд з облаштуванням дистанційного навчання, не менш важливим і нагальним є питання, як проводитимуться сесії ЗНО та вступна кампанія 2020. 4 квітня, за нинішнім планом, має відбутись перше пробне тестування. Як на мене, то про 4 квітня і думати не варто, адже ми і досі не знаєм (і чи будем знати?), яка у нас справжня ситуація з масштабом епідемії. До 4 квітня усе, мабуть, лише набере обертів, але точно не скінчиться, на жаль, –зазначила Ганна Новосад.

Вона додала, що британське Міносвіти ще 20 березня повідомило про скасування цього літа усіх іспитів для отримання шкільного атестату –General Certificate of Secondary Education. Повідомлення на сайті Міністерства каже, що цього року, навіть у випадку зменшення масштабу епідемії коронавірусу, іспити не відбуватимуться.

Учням буде вирахувана така собі очікувана оцінка, яку б вони потенційно отримали на іспитах з предметів. Така оцінка, зокрема, вираховуватиметься на основі поточних оцінювань, пробних іспитів, оцінки вчителів та загалом попередніх освітніх результатів. Методику обрахування оцінок має сформувати Ofqual –аналог нашого УЦОЯО. Цікаво буде почитати, коли з’явиться цей документ. Хоча навряд Україна зможе скопіювати такий підхід, бо це точно не замінить ЗНО.

Учні, які будуть не згодні з оцінками, матимуть змогу складати іспити у 2021 році. Такий підхід вже погоджений з британськими університетами. Universities UK опублікували відповідне відкрите звернення до цьогорічних абітурієнтів.

Також ексочільниця Міністерства освіти і науки додала, що цього тижня очікується чергове позачергове засідання Верховної Ради.

Було б непогано, якби поряд з іншими важливими рішеннями, народні депутати визначились та призначили нову керівницю чи нового керівника Міністерства освіти і науки України. Щиро переконана, що сфера, яка охоплює таку кількість людей в країні, має мати очільника і команду, котрі нестимуть за неї відповідальність.

Всеосвіта