У мерії Дніпра розповіли про порядок і процедуру усиновлення дитини

У мерії Дніпра розповіли про порядок і процедуру усиновлення дитини

Усиновлення – одна із пріоритетних форм сімейного влаштування сиріт і дітей, позбавлених батьківського піклування. Для нього необхідно подати відповідну заяву із пакетом документів до служби у справах дітей за місцем проживання. Потім пройти навчання, встановити контакт з обраною дитиною. Остаточне рішення про усиновлення ухвалює суд.

Про це під час прямої телефонної лінії 10 червня розповіла головна спеціалістка управління-служби у справах дітей департаменту соціальної політики Дніпровської міської ради Анастасія Тищенко.

До заяви необхідно додати такі документи: копія паспорта або іншого документа, що посвідчує особу; довідка про заробітну плату за останні шість місяців або копія декларації̈ про доходи за попередній календарний рік; копія свідоцтва про шлюб; висновок про стан здоров'я кожного заявника; засвідчена нотаріально письмова згода другого з подружжя на усиновлення дитини (у разі усиновлення дитини одним з подружжя), якщо інше не передбачає законодавство; довідка про наявність чи відсутність судимості для кожного заявника; документ, що підтверджує право власності або користування житловим приміщенням.

«Протягом 10 робочих днів обстежуємо житлово-побутові умови. Майбутніх кандидатів в усиновлювачі направляємо на навчання до центру соціальних служб. Після чого їм видається довідка з рекомендаціями щодо кількості, віку та стану здоров’я дітей, яких можна усиновити. Після реєстрації кандидата в усиновлювачі його знайомлять з банком даних дітей, які підлягають усиновленню та перебувають на місцевому обліку. Також можна звернутися до обласної служби у справах дітей, або до Мінсоцполітики для отримання направлення для знайомства та встановлення контакту з дитиною з області чи інших міст України. Якщо він відбувся до служби у справах дітей за місцем проживання дитини, подається заява про бажання її всиновити. Далі ця служба надає висновок про доцільність усиновлення. А остаточне рішення ухвалює суд. Усиновлення – цілком конфіденційна інформація», – зазначила Анастасія Тищенко.

За її словами, торік у Дніпрі усиновили 42 дитини, з них 37 – громадянами України, 5 – іноземцями. З початку нинішнього року – 7 дітей й усі усиновителі – українці.

«Нині у місті на обліку перебувають 1 614 сиріт і дітей, позбавлених батьківського піклування, з них понад 85 % виховуються у родинах. Але понад 120 дітей чекають на батьків. Як кажуть, чужих дітей не буває, тому раді будемо допомогти усім, хто має щире бажання всиновити дитину», – додала головна спеціалістка управління-служби у справах дітей.