На Дніпропетровщині стартувала інформаційна кампанія з радіаційної обізнаності «КРОК до Безпеки»

На Дніпропетровщині стартувала інформаційна кампанія з радіаційної обізнаності «КРОК до Безпеки»

У Дніпропетровській області стартувала інформаційна кампанія про Програму амністії покинутих джерел іонізуючого випромінювання «КРОК до Безпеки». Ця Програма втілюється на підставі міжурядової угоди між Україною та США. Наш регіон був обраний пілотним, оскільки історично є техногенно напруженим.

На Дніпропетровщині функціонує чимало об’єктів уранодобувної та уранопереробної промисловості, а також інших промислових об’єктів, на яких використовують ДІВ. Зокрема, це підприємства у Кам'янському та Жовтих Водах.
Під час прес-конференції, присвяченій презентації Програми, голова Державного агентства з управління Зоною відчуження Сергій Калашник відмітив важливість реалізації Програми в Україні.


«Щиро дякую за технічну підтримку з боку Уряду США для України на шляху до створення радіаційно безпечного навколишнього середовища. «Покинуті» джерела іонізуючого випромінювання становлять потенційну загрозу як для людини, так і для природи. Якщо громадяни будуть проінформовані, то зможуть убезпечити себе, а також знатимуть, куди потрібно звертатися, у разі виявлення таких джерел», - сказав він.


Зараз реалізація Програми амністії̈ покинутих джерел іонізуючого випромінювання «КРОК до Безпеки». стала можливою завдяки змінам до Кримінального кодексу України, які звільняють від кримінальної відповідальності за добровільну здачу радіоактивних матеріалів. Прийняття цих змін до Кримінального кодексу України значно спростило процес здачі ДІВ, їх реєстрацію, обстеження та включення до державної системи обліку, передачі на контрольоване зберігання. Однак і після цього, значної активізації дій громадян із здачі джерел іонізуючого випромінювання не було. Причина полягає у відсутності зваженої, орієнтованої на цільові аудиторії інформаційної кампанії в регіонах.


«Будь яка взаємодія не фахівців з джерелами іонізуючого випромінювання, а тим більше спроби їх розібрати - призводить до локальних радіаційних аварій. Адже в пристроях знаходяться матеріали різної потужності з альфа, бета, гамма та нейтронним випромінюванням. Нам потім доводиться ліквідовувати витоки техногенної радіації, проводити складні дослідження і витрачати гроші на захоронення не лише самого джерела, але й предметів та майна, які забруднені радіаційно. Тому краще безпечно і правильно позбутися таких джерел, повідомивши спеціалістів. Тим більше, що кримінальну відповідальність в разі добровільного повідомлення про знаходження ДІВ скасовано» - заявив директор Дніпровського міжобласного спецкомбінату Державного спеціалізованого підприємства «Об’єднання «Радон» Віктор Свідерський.


Заради безпеки населення


Директор департаменту екології та природних ресурсів Дніпропетровської ОДА Сергій Березань наголосив, що дуже вдячний партнерам з Держагентства з управління зоною відчуження та Уряду США за ініціативу по проведенню такої важливої для області програми.

«Вона не лише про джерела іонізуючого випромінювання. Вона про формування середовища, в якому відповідально ставляться до поводження із пристроями та приладами з радіаційними компонентами. Інформаційна кампанія також дозволить місцевим органам влади та громадам на місцях налагодити більш тісну комунікацію з різними службами, відповідальними за систему поводження та утилізації небезпечних радіоактивних джерел», - підкреслив Сергій Березань.

У чому полягає Програма амністії̈ покинутих джерел іонізуючого випромінювання «КРОК до Безпеки»

Інформаційна кампанія у Дніпропетровській області триватиме до травня 2021 року. Її мета – не лише поінформувати населення, але й стимулювати громадян свідомо та правильно реагувати на факти виявлення джерел іонізуючого випромінювання.


Керівник проекту «Робота з громадськістю та інформаційна кампанія про Програму амністії покинутих джерел іонізуючого випромінювання» Олена Сальник розповіла про основні складові «КРОКу до Безпеки».


«Ми підготувати унікальний інформаційно-роз’яснювальний контент, який допоможе зрозуміти необхідність бути свідомими і засвоїти прості правила поведінки у випадку контактів з ДІВ. Створили науково-популярний фільм, який буде транслюватися на регіональному ТБ, соціальну рекламу і вірусні ролики для інтернету. Також будуть відеогра, мультфільми, плануємо проводити позакласні години у школах про прості правила поведінки при виявлені підозрілого предмету, який може буде радіоактивним джерелом. Все це точно допоможе зберегти життя та здоров’я, які є найвищою цінністю для кожної людини», - сказала вона.


По закінченню програми заплановано пілотний збір джерел іонізуючого випромінювання.


Довідка:
Чорнобильський інститут досліджень і розвитку – це вітчизняний експертно-аналітичний центр, який займається впровадженням власних та партнерських науково-технічних досліджень, які стосуються поводження з радіоактивними матеріалами, захистом навколишнього середовища та подолання наслідків радіаційних аварій. Інститут створює та реалізовує інформаційні, освітні та науково-дослідні програми у сфері радіології та радіаційної безпеки. У 2017 році інститут було залучено як виконавця проекту «Робота з громадськістю та інформаційна кампанія про Програму амністії джерел іонізуючого випромінювання», котрий здійснюється на виконання угод між Україною та США в сфері ядерної безпеки та програм контролю за нерозповсюдженням ядерної зброї і запобіганню ядерному тероризму.
«КРОК до Безпеки» - кампанія з радіаційної обізнаності та контролю над нерозповсюдженням радіоактивних матеріалів, зокрема покинутих джерел іонізуючого випромінювання. Основна мета кампанії – підвищити рівень обізнаності населення щодо правил радіаційної безпеки, а також заохотити громадян повідомляти державні органи про виявлені та/або утримувані джерела іонізуючого випромінювання, підвищуючи тим самим рівень безпеки життєдіяльності.